Vissza

Airbnb szabályozás a belvárosban – Airbnb lakás

Az Airbnb szabályozás a belvárosban az Önkormányzatok kezében van. Az Airbnb lakáskiadás helyi szigorítása azért vált szükségessé, mert a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatban társadalmi-gazdasági problémák, lakóközösségeken belüli feszültségek merültek fel.

Az Airbnb lakáskiadás vitathatatlan előnye, hogy drágábban lehet kiadni az ingatlant, persze csak akkor, ha az ingatlan tulajdonos a feltételeknek eleget tesz, az Airbnb szabályozást betartja. Érdemes kapcsolatba lépni egy ingatlanirodával, ha segítségre van szükség.

Airbnb szabályozás a belvárosban

A budapesti kerületek eddig is szigorú feltételeket szabtak a rövidtávú lakáskiadók számára, de év végével tovább módosulnak az előírások. 2022. december 1-től újabb szabályokat kell betartani, mint például a poroltó vagy a 0-24 órában hívható telefonos elérhetőség biztosítása, házirend kifüggesztése angolul és társasházi hozzájáruló nyilatkozat megléte.

Mi az airbnb

Az Airbnb (AirBed&Breakfast) lényegében egy online foglalási rendszer, melyen keresztül privát személyek adhatják ki lakásukat rövidebb időszakra, általában néhány napra vagy pár hétre.

Világszerte sokmillióan használják, bárhol lehet kedvünkre való szállást találni rajta, az Airbnb szállások igazán népszerűek. Az online platform minden foglalás után leveszi a maga jutalékát, amit a vendég nem érzékel, az eladó részére folyik be a jutalékkal csökkentett összeg.

Airbnb lakáskiadás feltételei

Aki eldöntötte, hogy lakását Airbnb-n keresztül szeretné kiadni, mindenképpen tájékozódjon az adott terület illetékes önkormányzata által hozott szabályokról! Vannak, ahol – különösképp Budapest belvárosában- szigorú szabályokhoz kötött a rövidtávú kiadás.

Ezeket ismerni és vállalni kell ahhoz, hogy elinduljunk. Az illetékes önkormányzatnál ráadásul be kell jelenteni a szálláshelyszolgáltatási tevékenységet, erre rendszeresített űrlapon, majd be kell jelentkezni idegenforgalmi adó fizetésre is.

Kötelező például az NTAK rendszerben történő regisztráció is, és a digitális okmányolvasó alkalmazása a szálláshelyeken. Ha Airbnb-n keresztül szeretne lakást kiadni, az Airbnb lakáskiadás feltételeit alaposan járja körbe!

Miért éri meg Airbnb-vel kiadni a lakást

Rövidebb távra drágábban lehet kiadni a lakást Airbnb-vel, persze a helyzet nem ennyire egyszerű. Az Airbnb egy szabályozott szolgáltatás, szigorú feltételekkel, melyeknek meg kell felelni.

A hosszú távú lakáskiadással szemben pedig a kiadások is magasabbak lehetnek (pl. takarítási költség) és a lakások fokozott amortizációjára is gondolni kell.

Airbnb szabályozás Budapesten

Több olyan budapesti kerület is van, ahol a főváros egyszeri parkolóhely megváltáshoz köti az Airbnb engedélyezést, ami szobánként 2 millió forint is lehet, ez egy kétszobás lakásnál máris 4 milliós kiadásra rúg, amit valóban csak az a lakástulajdonos fog megfizetni, aki hosszútávon gondolkodik Airbnb lakáskiadásban.

Airbnb szabályozás Budapesten

Airbnb szabályozás Budapesten

Airbnb szabályozás társasházban

A nyugalomra vágyó lakóközösségek érdekében az Airbnb-t tekintve új szabályozások is születtek az elmúlt években. Az egyik legjelentősebb, hogy a rövidtávú lakáskiadáshoz szükség van a társasház hozzájárulásához.

Ezt érdemes körbejárni, mielőtt valaki egy ingatlant kizárólag Airbnb-zés céljából vásárolna meg.

Airbnb engedély V. kerület

Az Önkormányzat Ipar és Kereskedelmi Osztályán kell benyújtani a szükséges dokumentumokat, ha az V. kerületben szeretne Airbnb lakást kiadni.

Adatlap, településképi bejelentés, szálláshelyminősítő audit igazolás, helyszínrajz, térképmásolat (hitelesített), igazolás NTAK szoftver meglétéről, hozzájáruló nyilatkozat.

Airbnb engedély VI. kerület

A VI. kerületben üzemelési engedély feltétele például a településkép bejelentése, továbbá a parkolóhely megváltása, társasházi hozzájáruló nyilatkozat. A szükséges dokumentumokat a Kereskedelmi Osztályon kell beadni az Önkormányzatnál, vagy ügyfélkapun keresztül elektronikusan.

A Kenway Real Estate filozófiája, hogy az egyedi igények figyelembevétele mellett a lakáspiaci szereplők kiváló minőségű szolgáltatásokban részesüljenek, legyen szó akár luxus ingatlan vásárlásáról, bérléséről vagy eladásáról, kiadásáról. Ha Ön is érintett a témában, vegye fel velünk a kapcsolatot, a Kenwayben professzionális partnerre talál.