Vissza

Mi a különbség a belsőépítész és a lakberendező között

Ha úgy döntöttél, hogy felújítod a meglévő otthonod, vagy a lakást/házat, amit megvettél, hamar rájössz, hogy szükséged lesz egy kis segítségre. Elkezdesz keresgélni a lehetséges szolgáltatások után és azt látod, hogy egyes szakemberek belsőépítészként, míg mások lakberendezőként írják le munkájukat. Hirtelen új kérdésekkel találod szemben magad, nevezetesen: „Mi a különbség a belsőépítész és a lakberendező között?”. És ami még fontosabb: „Melyikre van szükségem?”.

A “belsőépítész” kifejezést hallva sokan az ingatlan dekorációjára gondolnak, pedig valójában az a lakberendező feladata.

Bár a dekoráció fontos szerepet játszik a funkcionális, szép életterek kialakításában, a belsőépítész munkája döntő módon különbözik a lakberendezéstől.

Mi a különbség a belsőépítészet és a lakberendezés között?

Bár a belsőépítészet és a lakberendezés között van némi átfedés, alapvetően mégis különböznek egymástól. A belsőépítészet az emberi viselkedés megértésének egyfajta művészete és tudománya, aminek az a célja, hogy funkcionális tereket hozzon létre egy épületen belül, míg a lakberendezés egy tér berendezése vagy díszítése dekoratív elemekkel egy bizonyos esztétikum elérése érdekében. Röviden, a belsőépítészek dekorálhatnak, de a lakberendezők nem terveznek.

Mit csinálnak a belsőépítészek

A belsőépítészeti tervezés szisztematikus és összehangolt módszertant követ – beleértve a kutatást, az elemzést és az ismeretek integrálását a kreatív folyamatba -, hogy kielégítse az ügyfél igényeit a ráfordítható erőforrásai alapján.

Akár vállalati, akár lakótérben dolgoznak, a belsőépítészek olyan kreatív és technikai megoldásokat alkalmaznak, amelyek funkcionálisak, vonzóak és előnyösek a lakók életminősége szempontjából. 

A belsőépítésznek alkalmazkodniuk kell az épület szerkezetéhez, ezért a munkájuk mindig az alaprajzi tervezéssel kezdődik. Sok esetben teljesen áttervezik a lakás helyiségeit, a gépészetét és a villanyrendszert is. A jól átgondolt megoldásaiknak köszönhetően olyan tereket hoznak így létre, amelyek nagymértékben javítják majd az ott lakók életminőségét.

Számos kutatás foglalkozik például azzal, hogy az egészségügyi intézményekben a tervezési elemek hogyan hatnak a betegekre. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a műtéti betegek, akiknek a szobájukból kilátás nyílt a tájra, gyorsabban gyógyultak, mint azok, akiknek nem volt. Egy másik tanulmány szerint azoknál a csecsemőknél, akik az újszülött osztályon tartózkodva napfényciklusokat tapasztaltak, hamarabb alakult ki a saját ébrenléti-alvási ciklusuk, mint azoknál, akik állandó, félhomályos kórházi fénynek voltak kitéve.

Hosszasan lehetne sorolni a példákat, de a lényeg, hogy egy jól kialakított lakásban, vagy házban sokkal kellemesebben telnek a hétköznapok.

A belsőépítészek szakmai követelményei

Szerepük összetettsége miatt a belsőépítészektől általában magasabb szintű képzettséget várnak el, mint a lakberendezőktől, akiknek sok államban nincs szükségük formális képzésre vagy engedélyre.

A belsőépítészeknek be kell tartaniuk a törvényi és szabályozási előírásokat, figyelembe kell venniük az épület statikai szerkezetét és lehetőség szerint ösztönözniük kell a környezeti fenntarthatóság elveit.

Munkájuk általában magában foglalja a színek és anyagok tanulmányozását, a számítógépes tervezés (CAD) képzését, a rajzolást, a tértervezést, a bútortervezést, az építészetet és még sok mást. Vagyis a tervezők (belsőépítészek) nem csak a megjelenést, hanem a helyiség funkcióját is javítják.

Gyakran szorosan együttműködnek az építészekkel és a kivitelezőkkel, hogy segítsenek elérni az ügyfél által kívánt megjelenést, legyen szó lakóház, iroda, szálloda vagy bármilyen más belső tér kialakításáról.

Mit csinálnak a lakberendezők

lakberendező, vagy belsőépítész

Photo by Spacejoy on Unsplash

A lakberendezőknek elsősorban az esztétikára összpontosítanak és nem vesznek részt felújításokban vagy szerkezeti tervezésben. Ők a strukturális tervezés és kivitelezés befejezése után lépnek a képbe, hogy vizuálisan is formába hozzák a már kialakított tereket.

Ők segíthetnek az ügyfeleknek a terek elrendezésében, a stílus és színséma kiválasztásában, valamint a bútorok és kiegészítők beszerzésében is. Gyakran dolgoznak együtt bútor gyártókkal, kárpitosokkal és egyéb kiegészítők forgalmazóival, hogy a teljesen egyedi igényeket is ki tudják elégíteni.

Vagyis az i-re a pontot a lakberendezők teszik fel.

Most akkor belsőépítészt, vagy lakberendezőt bízzak meg?

Hogy kit érdemes végül felbérelned, az csakis az igényeidtől függ. Ha szerkezeti változtatásokra van szükség (például fal eltávolítása, víz- és villanyvezetékek áthelyezése, vagy új ablakok, ajtók beépítése), akkor  egy belsőépítész a helyes választás. 

Ha azonban nincs szükség szerkezeti változtatásokra, “csak” egy kis esztétikai segítség kellene a stílus kialakításához (mint például a tapéta, a festék és a bútorok, a világítás és a kiegészítők kiválasztása), akkor valószínűleg egy lakberendező is megteszi a magáét. A tapasztalt lakberendezők tudják, mi működik együtt, és képesek egy szobát az ügyfél igényeinek és vágyainak megfelelően átalakítani.

Befektetési célú ingatlanok tervezése és kialakítása

Nem mindegy, hogy egy ingatlan saját célra, vagy befektetési céllal kerül kialakításra. Ha a lakás ki lesz adva, vagy később továbbértékesítésre kerül, akkor a tervezőknek az általános elvárásokra kell fókuszálniuk és olyan tereket kell megálmodniuk, amelyek mindenben követik az aktuális trendeket. Ilyenkor mindig az a cél, hogy a végeredmény több embernek tetsszen, mint ne.

Ezzel szemben saját célra átalakított lakás, vagy ház esetén sokkal szabadabban szárnyalhat mind a tulajdonos, mind a belsőépítészek és lakberendezők fantáziája. 

Miért érdemes egy belsőépítészt és lakberendezőt megbízni?

A professzionális munka az egyik ok, amiért érdemes belsőépítészt alkalmazni, de számos egyéb okot is fel lehet sorolni, amire lehet, hogy nem is gondoltál:

Bonyolult feladatok kezelése

Egy otthon tervezése nem mindenkinek leányálom. Számos összetett eljárást foglal magában az építészettől kezdve a szobafestés véglegesítéséig. A belsőépítész a nyersanyagok megrendelésétől a szobatervek véglegesítéséig minden feladatot elvégezhet helyetted. 

Időtakarékos döntés

A munkálatok felügyelete sok időt vesz el az idődből és semmit sem ad cserébe. A belsőépítész minden feladatot okosan felvállal és gondoskodik róla, hogy a végeredmény kifogástalan legyen.

A tervezőnek ráadásul megvan a tudása és tapasztalata ahhoz, hogy tárgyaljon a különböző felekkel, például a vállalkozókkal és az építészekkel. Képes összehangolni a munkálatokat, amivel tetemes időt meg lehet spórolni.

Kapcsolati háló

Az ismert belsőépítészek hatalmas hálózattal rendelkeznek az alapanyagok, bútorok és egyéb lakberendezési cikkek kereskedői között. 

El lehet kerülni egy csomó extra költséget

A legtöbb lakástulajdonos úgy gondolja, hogy egy belsőépítész felbérlése növeli a teljes költségvetést, pedig ennek pont az ellenkezője igaz. Ugyan a tervezői díjak magasak lehetnek, mégis megmentenek egy sor olyan extra költségtől, amelyek a hozzáértés hiányából következnek.

Professzionális munka

A szalon közepére beállított kanapé, vagy a rossz irányban elhelyezett ágy ügyetlenné teheti az otthonod. A lakberendező tudja, hogyan kell minden tárgyat a megfelelő helyre helyezni. Ő gondoskodik a kanapé garnitúra, az ágy, a székek és az étkezőasztal helyes elhelyezéséről és elrendezéséről. Otthonod így minden nap le fog nyűgözni.

Modern eszközök

Ma a belsőépítészek olyan modern szoftvereket és eszközöket használnak az otthoni és irodai felújítás részletes tervezéséhez, amelyek amellett, hogy költségesek, még bonyolultak is.

A legjobb minőségű anyagok

A tervezők évtizedek óta jelen vannak a piacon, ezért alapos ismeretekkel rendelkeznek az alapanyagok minőségéről és ismerik a legjobb kereskedőket a városban.

Növelik az otthonod értékét

Egy kreatív ötletekkel tökéletesen megtervezett otthon biztosan jó értéket fog képviselni a piacon.

Összegzés

Általánosságban igaz, hogy a tervezők feladata a tértervezés és a szerkezeti kivitelezés, míg a lakberendezőké a végső esztétikai döntések meghozatala. De ne félj átlépni a határokat, hogy olyan lakberendezőt alkalmazz, akinek jó tervezői hírneve van, vagy olyan tervezőt, akinek van érzéke a dekoráláshoz, feltéve, hogy a képességeit az előző projektjei már bebizonyították.

A lényeg, hogy egy jó belsőépítész garancia a kiváló minőségű munkára a lehető legjobb áron.

Netán Ön is befektetési célú, luxus ingatlan vásárlásán gondolkodik? Keresse kollegáinkat bizalommal és találják meg a legjobb ingatlant együtt.