Vissza

Miért fontos, hogy lakásvásárlásnál legyen személyes hiteltanácsadónk?

Az élet számos financiális kihívását lényegesen egyszerűbb és gyorsabb sikeresen teljesíteni, ha van egy szakmailag felkészült pénzügyi szakember mellettünk. Ahogyan az elképzeléseinek megfelelő ingatlan megtalálását és megszerzését is ingatlan tanácsadóra bízza, az anyagi háttér megteremtésében is lényeges, hogy profi szakemberre támaszkodjon! Ingatlan vásárlás esetén – elsősorban, ha hitel is felvételre kerül- felmerül az igény az ügyfél számára legideálisabb pénzügyi finanszírozási lehetőség megtalálására. Ez személyes hiteltanácsadó nélkül hosszadalmas, bonyolult és fárasztó feladat lehet, laikusként nem kifizetődő magunkra vállalni.

Dióssy Péter hiteltanácsadóval beszélgetünk a személyes tanácsadó általi hitelközvetítés előnyeiről.

Miért fontos, hogy legyen személyes hiteltanácsadónk?

Pénzügyei mindenkinek vannak. A pénzügyi terület komoly szakmai hátteret és naprakész tudást igényel, ez teszi lehetővé, hogy az ügyfél igényeinek, élethelyzetének, pénzügyi céljainak legmegfelelőbb lehetőségeket megtaláljuk és az ügyfelet a folyamaton végig kísérjük. Bármennyire is kiváló valaki a saját szakmájában, nem várható el, hogy a hitelek területén is tökéletesen tájékozott legyen. Ezért mindenkinek, aki hitelfelvétel, ingatlanbefektetés előtt áll célszerű szakemberhez fordulni. Az ingatlanvásárlás és a hitelfelvétel kéz a kézben jár. Ezek közül csak a teljes önerős vásárlások képeznek kivételt, egyéb esetben meg kell találni az ügyfél számára a legjobb lehetőséget a pénzügyi céljainak megvalósítására, az áhított ingatlan megvásárlására.

Milyen előnyei vannak, ha profi hiteltanácsadó segít az ingatlanvásárlásnál?

Az ideje mindenkinek fontos és csak korlátozottan áll rendelkezésre. A személyes hiteltanácsadó átbeszéli az ügyféllel a megvalósítani kívánt célt, a háztartása pénzügyeit, az élethelyzetet, amiben éppen van, a jövőbeli terveit. 

  • Az ügyfél visszakérdezhet, a kérdéseire kielégítő válaszokat kap, mindent átbeszélünk. Később nem érhetik váratlan meglepetések
  • Nem kell több bankba is elmennie, hogy feltérképezze az egyes bankok hitel ajánlatait. Lakáshitel ügyintézés során egyszer elég bemenni, amikor szerződést ír alá. Az egyeztetések során is rugalmasan alkalmazkodunk az ügyfél időbeosztásához
  • A személyes pénzügyi tanácsadók jó fióki kapcsolatokkal rendelkeznek, gyorsan és hatásosan tudnak megoldást találni a felmerülő problémákra
  • Átfogó megoldásokat kínálunk, gyakran nem csak a lakásvásárlás, hitel finanszírozás témában, de akár biztosításban is tanácsot adunk
  • A személyes hiteltanácsadó könnyebben elérhető, telefonon, online felületeken, az ügyfél magas minőségű kiszolgálása elsődleges prioritás
  • Megtaláljuk a legjobb finanszírozási lehetőséget a megbízónknak, sőt, akár egyedi kamat vagy más kedvezmény (pl. előtörlesztés ingyenesen) meghatározására is lehetőség nyílik – köszönhetően a szoros együttműködésnek a pénzintézetekkel
  • Egy felkészült, tapasztalt hiteltanácsadó tudja, hogy az egyes bankok milyen fedezeteket milyen arányban fogadnak el, esetleg melyik ad hitelt olyan ingatlanra, amelyre más nem

Milyen finanszírozási lehetőségei vannak a lakásvásárlóknak?

Az ingatlant hitellel vásárlók egyik kihívása, hogy a hitelhez előírt önerőt előteremtsék. Magyarországon a jellemző, hogy az ingatlanok forgalmi értékének 80%-ig hiteleznek a bankok, de mivel ez jogszabályi maximum, reálisabb az 50-70%-kal kalkulálni. Vannak, akik rendelkeznek a megfelelő önerővel, mások az önerő egy részét például a babaváró hitelből pótolják. 

„A babaváró hitelek felvétele mögött a lakáscélok dominálnak: a válaszadók háromnegyede fordította legalább részben lakásvásárlásra és/vagy -felújításra a hitelösszeget (több válasz is megjelölhető volt a hitelcélok esetében). A harmadik leggyakoribb cél a hitelkiváltás volt, amely a banki kölcsönök törlesztésén kívül a családi tartozások kiegyenlítését is magába foglalja.” (forrás: MNB)

Ugyanakkor a Jegybank kockázatosnak ítéli meg azokat a lakáshiteleket, amelyeknél az önerőt az ügyfél személyi kölcsöne biztosítja, ezért például a babaváró hiteleknél a fogyasztók biztonsága érdekében és a felelős hitelezési magatartás biztosítása szempontjából a babaváró hitelek összegének háromnegyede, a vissza nem térítendő állami támogatások egésze elfogadható önerőként.

Az ügyfelek konkrét pénzügyi célokkal keresnek fel bennünket, ami leggyakrabban ingatlanvásárlás. A megbeszélések során feltérképezzük, hogy az ügyfél jogosult-e állami támogatott konstrukciókra, mert ha igen, akkor ezek a hitelek, támogatások egyértelműen jobbak számára és ezeket be kell építeni a finanszírozásba. Itt kiemelném a CSOK-ot, falusi CSOK-ot, az állami támogatott hiteleket és a még elérhető ÁFA visszigénylési lehetőségeket. Ha valaki a törvény által előírt energiafelhasználású új ingatlant vásárolna, a Zöld Otthon Programban is részt vehet, rendkívül kedvező kamatszint mellett. Családpolitikai elvárás –pl. gyermekvállalás – nem feltétele a zöld lakáshitelnek, ellenben az adósnak a vásárolt ingatlanban kell élni, tehát ebből csak lakhatási célú vásárlás finanszírozható.

„A bankok mai átlagos piaci lakáshitel kamatai évi 4-5 százalék körüliek, tehát az NHP ZOP hitel ezekhez képest jóval olcsóbb lesz. Ha pl. egy 60 millió forint értékű budapesti ingatlant vásárolunk 20% önerő mellett, akkor 25 éves futamidőre vetítve az eddigi piaci 250 ezer forintos törlesztőrészlet helyett csak havi 210 ezer forintot kell majd fizetnünk. Ha pedig egy 30 millió forintos vidéki lakóházat építenénk és ugyanennyi időre adósodnánk el azonos önerővel, akkor nem 120 ezer, hanem csak 100 ezer forint lesz majd a havi törlesztőrészletünk.” (forrás: MNB)

Mit tanácsol a szakember, ha az említett hitelekre, támogatásokra nem jogosult az ingatlanvásárló?

Ez is gyakran felmerülő probléma, sok esetben befektetési céllal vásárolna ingatlant az ügyfél, de nem rendelkezik önerővel, ugyanakkor van már egy ingatlana, amelyben él. Ebben az esetben piaci kamatozású hitelt vehet fel, akár a teljes ingatlan vételárat finanszírozhatja ebből, a saját ingatlanát pótfedezetként bevonva.

Ön, mint személyes hiteltanácsadó, mire hívná fel az ingatlanvásárlás előtt állók figyelmét?

Amit most mindenképpen kiemelnék, az, hogy egyes állami támogatások, kedvezményes hitelek 2022 év végéig kifutnak, a Zöld Otthon Programra pedig keretösszeg került megállapításra, amely a nagy érdeklődésnek köszönhetően várhatóan még év vége előtt kimerül. Ezért, aki lakásávásárlásban gondolkodik, minél előbb keressen fel ingatlanirodát, hogy a leghamarabb megtalálják az elképzeléseinek megfelelő ingatlant. A folyamat során a profi ingatlanügynökségekre az ingatlan megtalálásán, az adásvétel bonyolításán túl a személyes hiteltanácsadásban is számíthat, megvannak hozzá a szakmailag felkészült munkatársaik.

Sokan talán tartanak tőle, ha hiteltanácsadó segíti őket a lakásvásárlásnál, többe kerül majd a hitel. Ez valóban így van?

Nem. A hitelközvetítők jutalékát a bankok fizetik meg, az ügyfélnek ez sem a törlesztőrészletben, sem egyéb költségekben nem jelenik meg. A személyes tanácsadónak az az érdeke, hogy az ügyfele hozzájusson a számára legelőnyösebb hitelhez, támogatáshoz, ráadásul tökéletesen tisztában vannak vele, milyen feltételeknek kell megfelelni, milyen dokumentációt kell benyújtani. Ennek következtében a hiánypótlás miatti várakozás, időkiesés sem jellemző. Gördülékenyen megy minden és létrejön az üzlet. A vásárló megszerzi a számára legelőnyösebb hitelt és adott esetben az elérhető támogatásokat, ezzel párhuzamosan pedig a kiszemelt ingatlan tulajdonosává válik.

A Kenway Real Estate filozófiája, hogy az egyedi igények figyelembevétele mellett ügyfeleink magas minőségű szolgáltatásokban részesüljenek, legyen szó akár prémium kategóriás ingatlan vásárlásáról, bérléséről vagy eladásáról, kiadásáról. Kollégáink figyelemreméltó szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így komplex és exkluzív szolgáltatást képesek nyújtani az ügyfeleknek.

Bizonyosodjon meg róla Ön is! Vegye fel velünk a kapcsolatot, a Kenwayben professzionális partnerre talál.