Vissza

Nagypolgári lakás vásárlása 2022-ben

Nagypolgári lakást vásárolni, felújítani az igényeink szerint és abban élni ma is igazi luxust nyújthat. A budapesti eladó lakások között számos századfordulós lakást találni, melyek nem mindig beköltözhetőek, fel kell újítani. A békebeli, polgári, klasszikus stílus népszerűsége töretlen. Az óriási terek, a nagy belmagasság, a drámai hatású magas nyílászárók, a dupla szárnyú ajtók mind-mind a századfordulós hangulat megidézésének elemei. Aki felújítandó nagypolgári lakás vásárlása mellett dönt, a renoválás során követheti a klasszikus, elegáns vonalat, de igazi modern stílusú otthont is varázsolhat belőlük. Sokan pedig a régi eleganciát ötvözik a trendi elemekkel, az eredmény pedig lenyűgöző!

Mi az a nagypolgári lakás?

Mostanában a budapesti belső kerületi 2,5-3 szobás lakásokra is használják a nagypolgári jelzőt, de a valódi századfordulós nagypolgári otthonok között előfordultak 5-6 vagy 8 szobás, akkoriban luxusnak számító ingatlanok is.

A századfordulós budapesti építészetben az illemhelyiség és a fürdőszoba nem kizárólag a leggazdagabbak kiváltsága volt, a középosztály új lakásaiban is helyet kaptak. A korabeli konyha viszont főként kiszolgálóhelyiségként funkcionált, elsősorban a cselédek munkaterületének számított. Abban az időben a főváros módos családjai előszeretettel költöztek a belső kerületek „luxus” lakásaiba.

A múlt században a nagypolgári budapesti építészetben a gangos kialakítás azért terjedt el, hogy minél jobban kihasználják a belső részüket, kellett ez az ún. világítóudvar a hátsóbb lakások fényigényének biztosításához.

A nagypolgári stílus egy életérzés, elegancia, állandóság. Stílusjegyei a nagy belmagasság, a nagy ablakok, tágas, egybenyitható terek. Elterjedt a hagyományos fa parketta, a lakás központi eleme az étkező, nappali, melyek szellősek, jól használhatók.

Nagypolgári lakás vásárlás után

Sokan teszik le a voksot a nagypolgári lakás vásárlása mellett, még akkor is, ha felújításra szorul. Ez nem véletlen. Nem csupán az utánozhatatlan életérzés miatt, de presztízsnek számít ilyen helyen élni! Nagy alapterület, frekventált helyen, a belső kerületekben! Napjainkban a nagypolgári lakások a befektetők körében is népszerűek, hiszen a jó helyen lévő, egyedi hangulatú otthonokat a rövid- és hosszútávon bérbe vevők egyaránt igénylik. Vannak, akik pedig azért döntenek felújításra szoruló nagypolgári lakás mellett, mert a kiszemelt belső kerületekben ezek érhetők el, és az áhított városrész miatt hajlandóak a felújítást is vállalni.

Egy nagypolgári lakás megvásárlása után általában elkezdődik a felújítás, akkor is, ha életvitelszerű tartózkodáshoz lesz kialakítva vagy bérbeadás útján fog új életre kelni. Az egyedi lehetőségek tárháza végtelen. A nagy belmagasság akár galéria kialakítását is lehetővé teszi a lakásokban, de létrehozható egyedi épített zuhany is igény szerint. Ezek a budapest századfordulós ingatlanok tökéletes alapot szolgáltatnak egy kivételes hangulatú enteriőr kialakításához.

Nagypolgári lakás

Nagypolgári lakás nappali

 

Nagypolgári lakás felújítása

A századfordulós lakások felújításánál általában prioritás a tulajdonosok számára, hogy az ingatlan minél energiatakarékosabb legyen. Ez általában nyílászáró cseréve és fűtés korszerűsítéssel biztosítható is. Gyakran probléma lehet, hogy a falak néhol omladoznak, ilyenkor érdemes alaposan elvégeztetni a felújítást, nem csak foldozni, hanem szükség esetén újra vakolni. Sok munkát és anyagi ráfordítást jelent, de az igényes kialakításba nem fér bele egy egyenetlen fal vagy vizesedő tapéta. A nagypolgári lakások renoválása során gyakran kell a padlót cserélni, szintezni. Ilyenkor akár kényelmes padlófűtést is kaphat az ingatlan.

A nagypolgári lakások felújításához érdemes olyan profi csapat segítségét igénybe venni, akik sok ilyet végeznek és ismerik az egyedi műszaki megoldásokat, rutinosak benne, hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy ilyen ingatlanból. Sok ilyen csapatot egy nagy szakmai tudással rendelkező belsőépítész vezet. Legtöbb esetben, ha felújításra szorul a nagypolgári lakás, a teljes elektromos-, víz-, és fűtési rendszer cseréje megtörténik. A régi századfordulós lakásoknál sok esetben nehézséget okozhat az érhálózat, tudni kell a lehető legjobb megoldási, kivitelezési lehetőségeket.

A nagy belmagasság miatt fontos, hogy a világítás kialakítása is átgondolt legyen, mindenhol biztosítva legyen a szükséges és hangulatot fokozó fényforrás.

Fő szempont, hogy a régi polgári lakások hangulatát megőrizve kell létrehozni egy mai tulajdonos számára tökéletes otthont, ami technikailag már egyértelműen 21. századi.

Nagypolgári lakás berendezése

A klasszikus nagypolgári stílus letisztult, használható, lakható teret hoz létre. A színek nem túl élénkek, inkább visszafogottak esetleg pasztellesek. A kárpitok, textilek, a tapéta akár mintás is lehet, vagy egyszín, a gipszstukkók fehérsége töri meg a fal színét. A kazettás beltéri ajtók nem túl díszesek, a rézkilincsek pedig megadják a hangulatot. Aki az eredeti stílust lazítani szeretné, nyugodtan alkalmazhat a klasszikus enteriőrben modern bútorokat, melléjük betehet 1-2 korhű kiegészítőt, kisbútort. Az igazi luxus érzetet az igényes anyaghasználat, földre lógó függönyök, fa parketta, impozáns csillárok, aranykeretes tükrök, festmények egyaránt fokozhatják. A hangsúlyos könyvespolcok sem maradhatnak el, csakúgy, mint a békebeli porcelánok.

Eladó nagypolgári lakás

Nagypolgári lakás modern nappali

 

Nagypolgári lakás belsőépítészete

A belsőépítészet komoly építészeti ismereteket is igénylő munka, ráadásul a szakembernek ismernie kell a hazai és nemzetközi design trendeket is.  Ami biztosan kijelenthető, hogy napjainkban a modern luxus egyik megtestesítője a tágas, szellős nagy tér. Egy nagypolgári lakás hozott adottságai kiválóan alkalmasak ennek a megvalósítására, hiszen egybenyithatóak szobák, a kicsi, külön helyiségben lévő konyha pedig nagyszerű amerikai konyhás nappalivá varázsolhatók. Az egykori konyhából lehet akár plusz szoba, dolgozó- vagy hálószoba is.

Hogyan válhat egy nagypolgári lakás fiatalossá?

Nincs annak akadálya, hogy valaki egy patinás épületben, mégis modern, fiatalos lakásban éljen. A felújítás során legtöbb esetben az egybenyitott konyha-nappali-étkező valósul meg, ami igazán jó alapot teremt a fiatalos hangulat becsempészéséhez is. A világos és könnyed színek mellett 1-1 fal erőteljes, vidám mintázata vagy színe is megadhatja a fiatalos hangulatot.  A bútorok legyenek funkcionálisak, akár 1 színes kanapé, fotel vagy egy trendi szőnyeg is modernné, könnyeddé teheti az enteriőrt. A konyha praktikussága és a fürdőszoba wellness érzése már csak hab a tortán. Ne legyen túlzsúfolva semmi, de legyen életteli, lendületes!

Hogyan tud segíteni egy belsőépítész az átalakításban?

A régi, ódon épületekben lévő nagypolgári lakások számtalan lehetőséget rejtenek, ugyanakkor kihívásokkal is találkozni a felújításuk során.

Ha valaki csak színeket, hangulatot szeretne változtatni a lakásban, de nem ért hozzá, általában lakberendező segítségét kérni. Ha viszont szerkezeti változtatások kellenek, új funkciókat kell kialakítani a térben, belsőépítészre van szükségünk! Az ő munkájuk a belső terekre fókuszál. Építészeti szakismerettel is rendelkeznek, tudják mit lehet, vagy nem lehet, esetleg hogyan lehet valamit megvalósítani, a munkához szükséges statikai ismereteik is megvannak. Mindemellett a design trendekkel is jól ismerik, ami szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy az ingatlanból ki legyen hozva a maximum!

Egy nagypolgári lakásban élni igazán különleges! A mindennapokat átjárja egy fenséges érzés, mintha visszautazna a századfordulós békeidőkbe, mégis a jelenben, a lehető legjobb helyen van, ahol lennie kell! Ha Ön is szívesen élne egy ilyen páratlan és exkluzív budapesti lakásban, bízza magát a Kenway szakértelmére, és hagyja, hogy megtaláljuk azt a lakást, amire vágyik.