Vissza

Prémium ingatlanok külföldön – Hol vásárolnak a magyarok

Egy prémium ingatlan külföldön az Ön számára is mérlegelendő opció. A Balaton drága, a négyzetméterárak egyes lokációkban olyan magas árszinten vannak, hogy annyiból akár Spanyol tengerparti ingatlant, Törökországi, Franciaországi, Olaszországi, de akár Dubai ingatlant is vásárolhat. Ezek a régiók autóval vagy repülővel megközelíthetőek, néhány órán belül a saját, külföldi luxus háza panorámáját élvezve fogyaszthatja el kedvenc koktélját. Ráadásul biztos lehet benne, hogy hosszútávon is profitábilis befektetésre tett szert.

Külföldi prémium ingatlanok

A tengerparti ingatlanok mindig vonzóak, hiszen ki ne szeretne egy saját luxus ingatlant, egy prémium apartmanházat, ahol átélheti az igazi Dolce Vitát.

A külföldi ingatlant vásárlók egy része „csak” nyaralót keres, amit a családdal, barátokkal élvezhet, más részük befektetői szemmel néz az adott térségre, és külföldi prémium ingatlanok vásárlásának mozgatórugója a kiszemelt régió, város potenciális értéknövekedése. Kisebb számban vannak jelen a piacon azok a magyarok, akik munkalehetőség miatt több évre kiköltöznek, akár családostól és ehhez keresnek saját tulajdonú külföldi ingatlant.

Hogy hol vásárolnak a magyarok? A tengerparti ingatlanok között keresettek a spanyol, a Marbellai eladó ingatlanok, de Törökország, Olaszország és Dubai is a preferált régiók listáján van. Az Adrián pedig nemcsak a luxus jachtok vonzóak, de a luxus nyaralók is.

Balatoni ingatlanárak alakulása

Az ingatlanpiaci szakemberek szerint a Balaton évek óta túlárazott, az északi és déli part frekventált helyein meghaladja az 1 millió forintot a négyzetméterenkénti vételár, de nem ez a plafon. Tihanyban 1,8-2 millió forint között mozognak a négyzetméterárak, sőt, ha a legmagasabb szintű luxusra vágyunk, akár 3,5 milliót is fizetnünk kell egy négyzetméterért.

Ezen az árszinten bőven akadnak szemrevaló prémium ingatlanok, mint például ez az Égei tengeri panorámás ingatlan Bodrumban Törökországban. Átszámítva mindössze 1 M forintos négyzetméterárért. Meglepő, nemde?

Befektetési lehetőségek külföldön

Az ingatlan mindig is jó befektetés volt, de most, amikor egyre többen aggódnak a magyar infláció miatt, még inkább felértékelődik az ingatlanbefektetés lehetősége. A vezető elemzők a 2022 szeptemberi magyar inflációt 19-20% körülire becsülték, amire nagyon régen volt példa. Ez is az oka, hogy sokan kutatnak befektetési lehetőségek után külföldön.

Ha egy kockázatmentes, fix kamatozású befektetést veszünk alapul, például az állampapírt, Spanyolországban a 10 éves államkötvény hozama 3,211 %, míg az ingatlanbefektetés megtérülése 10 % körüli.

Törökországban, ahol egyre több a külföldi vásárló, sok a Dubaji befektető, az ingatlanbefektetés akár évi 20%-os növekedést is hozhat, míg az állampapír hozam (10 éves) 12,095%. A bérleti díjak hozamaival pedig nem is kalkuláltunk. Ez még – persze lokációtól függően- 5-15% is lehet. Franciaországban és Dubaiban közel 3 % a 10 éves államkötvény hozam, míg az ingatlanbefektetés hozama 6-8 % közötti.

Spanyol tengerparti ingatlanok

A spanyol ingatlanpiac bár 2007-2015 között lefelé tendált, 2015 óta folyamatosan növekszik az árindex. A skandináv, brit, német befektetőket, vásárlókat korábban is vonzotta az ingatlanszerzés lehetősége Spanyolországban, de az elmúlt években a magyar vásárlók száma is egyre emelkedik. A kiváló éghajlat, a nagyszerű spanyol ételek, a hihetetlen andalúz életérzés és nem mellesleg a 3,5 órán belüli megközelítés lehetősége is az előnyök listáját gyarapítja.

Marbella eladó ingatlanok

Marbellán akár 6 hálószobás, 8 fürdőszobás luxus ingatlant is vásárolhat, átszámítva 2,3 M Ft-os négyzetméteráron. Ettől egyes budapesti vagy balatoni régiók is drágábbak. A villa csodás panorámával rendelkezik a tengerre, berendezései egyedileg készültek francia belsőépítész tervei alapján. Marbella az egyik legkedveltebb spanyol turisztikai célpont, így itt az ingatlan a bérlők között is keresett.

Eladó Dubai ingatlanok

Dubai lenyűgöző és hihetetlen. A Közel-Kelet különleges gyöngyszeme. Aki egyszer járt már ott, biztosan visszavágyik. Ha pedig azt mondjuk, hogy egy új építésű 5 szobás villát egy frekventált lakóövezetben kicsivel több, mint 1 m Ft/négyzetméteráron vehet meg, talán blöffnek hiszi. Pedig nem az.

A 180 négyzetméteres eladó Dubai prémium ingatlan 480.000 USD-be kerül, ami átszámítva nagyjából 192 m Ft. Erről beszéltünk, amikor azt mondtuk, külföldi prémium ingatlana ma már bárkinek lehet, Önnek is. Ráadásul ez a lokáció is megközelíthető egy 5,5 órás repülőúttal.

Törökországi ingatlan vásárlás

Törökországon belül a fővárosban, Isztambulban is keresettek az ingatlanok, illetve a Földközi-tenger partján elhelyezkedő villák, apartmanok is. 250 m2-es luxus lakás Isztambulban kb. 1,5 m Ft-os négyzetméteráron vásárolható meg, és saját ingatlanában élvezheti a kilátást a Boszporuszra, de a strand is gyalogosan elérhető közelségben található.

Az elmúlt 10 évben az európai lakásárindex Törökországban emelkedett a legnagyobb mértékben. Évi 10-13%-os áremelkedés is jellemző volt az elmúlt években. Ráadásul a török infláció is döbbenetes, több, mint 80%-os 2022 őszén.

Tengerparti ingatlanok

A magyar vásárlók által a tengerparti ingatlanok a legpreferáltabbak. Ezeket maguk is ki tudják használni pihenés, nyaralás céljából, amikor pedig nincsenek ott, bérbe lehet adni más turistáknak, vagy akár ismerősöknek.

Francia ingatlanok

A francia lakásárindex változását szemlélteti az alábbi diagram 2019 nyár és 2022 nyár közötti időszakban. Közel 10%-os évi értéknövekedésre lehet számítani.

Francia lakásárindex változás

Prémium ingatlanok külföldön – Francia lakásárindex változás

(Forrás: tradingeconomics.com)

Eladó tengerparti ingatlanok Olaszországban

Kitűnő adottságokkal rendelkező tengerparti ingatlanok Olaszországban is vannak, de a Garda tó környéke is keresett lokáció. Egy átlagos ház ára meghaladja az 500 ezer EUR-t.
Az alábbi ábra mutatja, hogy az elmúlt 2 évben nagyjából 10%-ot növekedtek az olasz ingatlanárak, ez átlagban évi 5% emelkedést jelent.

Olasz lakásárindex változás

Prémium ingatlanok külföldön – Olasz lakásárindex változás

(Forrás: tradingeconomics.com)

Luxus nyaralók az Adrián

Az Adria egy magyarok által igen kedvelt régió. Horvátországba és Olaszországba is rengetegen járnak nyaralni, és előfordul, hogy vágyódnak a kétlaki életre, ezért vesznek egy nyaralót az Adrián, vagy csak befektetési céllal bérbeadásra, kiadásra.

Ha luxus nyaralót keres az Adrián, vagy bárhol Európában, esetleg Dubaiban, bízza felkészült csapatra magát! A külföldi ingatlanok vásárlása, bérbeadása naprakész adózási, jogi ismereteket kíván. A helyi szabályozások, a jogi előírások elemeinek „nem ismerése”, vagy a bérbeadás távolról történő menedzselése is gondot okozhat.

A budapesti székhelyű Kenway Real Estate budapesti, balatoni ingatlanokon kívül Törökországi, Spanyolországi, Dubai prémium kategóriás ingatlanokkal is bővítette kínálatát, az adásvétel bonyolításához, a bérbeadáshoz pedig professzionális háttértámogatást nyújt ügyfeleinek, a nyelvi segítségnyújtáson túl jogi és adózási területen is. A forintgyengülés negatív hatását elkerülheti, ha egy értékálló, külföldi luxus ház, prémium apartman ház tulajdonosává válik!