Eladó Purgly Kúria

Az ingatlan elhelyezkedése:


A Purgly-kúria Budapesttől észak-keletre, 220 km-re található Méra településen.
Budapestről az M3 és az M30 számú autópályákon közelíthető meg.

Méra község Borsod-Abaúj-Zemplén megye Encsi járásában, Miskolctól közúton 45  kilométerre északkeletre, a Hernád mentén, Novajidrány (kb. 6 km), Szalaszend (kb. 5 km)  távolságra található, a legközelebbi város: Encs (4 km)

Méra és környéke már a honfoglalás előtt is lakott hely lehetett, amit a határában található  ősi földvár is bizonyít. Nevét az Anjou Okmánytár 1256-ból származó oklevele említette  először, Mera néven.

A település már az Árpád-korban is népes hely lehetett, mivel a 13. századra itt a település  kettéosztódása ból két egymás közelében fekvő Méra nevű település alakult ki: Felméra és  Alméra néven.

1273-ban Wlmera nevét, 1332-ben pedig már Almira és Holmere (Felméra) nevét is külön külön említik a korabeli oklevelekben.

A mai Méra község 1950-ben jött létre, amikor az addig  különálló Alsóméra és Felsőméra egyesültek és ideiglenesen az utóbbi nevét használták. Mai  nevét 1951-ben kapta.

A Purgly-kúria története: 

A 4 hrsz-ú telken egy meglévő égetett tégla szerkezetű, háromszintes kúria épület helyezkedik  el.

A telek övezeti besorolása: Vt-1 Településközpont vegyes terület.

A beépítés paraméterei – szabadon álló beépítés mód, 30 %-os max. beépítettség, 4,5 m-es  max. építménymagasság kedvező feltételeket nyújtanak az épület felújítására.

A néhai Purgly család által épített háromszintes műemlék 1840-es évek körül klasszicista  stílusban épült, falai között élt ideiglenesen Dayka Gábor költő.

A házban több, mint 30 helyiség van és egy pince és 2 db melléképület is tartozik hozzá. A  nettó összes szintterület 653,58 m2, a telek mérete 14.124 m2, ami nagy részben fás, gyepes  terület. A kúria előtti díszkert szintén védett terület.

Víz és elektromos áram az épületen belül lekötésre került, a helyi szennyvízcsatornába  beköthető. A fűtés helyiségenként cserépkályhával megoldható.

Az elmúlt időszakban gyakorlatilag gazdátlan építményben voltak régebbi lakások kialakítva  és a „TSZ időkben” erdészeti irodaépület ként szolgálta a rendszert.

Az állapotán látszik a gondozás hiánya, de látszólag szerkezetileg még menthető és az  átalakítás és felújítás után méltó dísze lehet a településnek.

Az ingatlan adatai: 

5 helyrajzi számon közel 2100.nm

Az ingatlanfejlesztéssel megvalósítható projektcélok:

-oktatási központ

-csapatépítő tréningek helyszíne

∙ klubrendszer

∙ filmforgatás

∙ esküvő / keresztelő / ballagás helyszín

∙ vadászati turizmus

∙ vártúra és egyéb szálláshely

 

További jellemzők

Szobák száma: 8
Épület szintjei: 1
Fürdőszobák száma: 1
WC (külön helyiségben) : 1
Fűtés: egyéb
Energiatanúsítvány: AA++
Tájolás: dél-kelet
Komfortfokozat: összkomfortos
Parkolóhely típusa: udvari beálló
Kilátás: udvari
Építés éve: 1950 előtt
Erkély
Kertkapcsolat
654 m²
21000 m²
298 000 000 Ft

Az Ön kapcsolattartója

Éva Petyus

Telefon:
+3630 Mutasd

Az értékesítő ingatlanjai

Kapcsolati űrlap

Érdekli ez az ingatlan? Vegye fel a kapcsolatot értékesítőnkkel!    Térkép