Vissza

Banki visszavett ingatlanok – mire figyelj, ha ilyet vásárolnál?

Nem lehet nem észrevenni, hogy a banki visszavett ingatlanok olykor jelentősen olcsóbbak, mint a piaci áron árultak. Csábító lehetőség egy ilyet megszerezni, hiszen viszonylag alacsony összegért lehet jó helyen lévő lakásokhoz, házakhoz jutni. Legalábbis ez az elmélet, de persze, ha a dolog ilyen egyszerű lenne, mindenki így szerezne lakást. Van néhány részlet, ami árnyalja a képet. Ha azonban ezekkel tisztában vagyunk, kimondottan érdemes lehet áttanulmányozni ezt a piacot is.

banki visszavett ingatlanok

Banki visszavett ingatlanok listája

A banki visszavett ingatlanok listáját meg lehet tekinteni az ingatlanirodákban, előre egyeztetett időpontban. Itt a főbb paraméterekkel is meg tudunk ismerkedni: hány négyzetméteres a lakás, milyen állapotú, hány szoba, elosztás stb.

Hátrány, hogy a dolog egy kicsit zsákbamacska lehet: az ingatlant bizonyos esetekben nem lehet személyesen megtekinteni, illetve a belső részeiről még fotó se nagyon készül. Ennek oka, hogy ezeket az ingatlanokat többnyire kényszerből értékesítik, sokszor még lakják; a tulajdonosuk hitele bedőlt, ezért a bank viszi a lakást/házat/nyaralót stb.

A folyamat tehát némileg eltér a hagyományos menetrendtől. Itt sokszor nem úgy fog kinézni a helyzet, hogy egy weboldalon kinézünk egy ingatlant, hívjuk az ingatlanost, majd személyes megtekintés után döntünk – bár olykor ez sem kizárt.

Árverések és moratórium

A Magyar Bíróság Végrehajtói Kar honlapjának találatai szerint mintegy 313 ingatlan van jelenleg árverésen. Ez nem tűnik túl soknak, de ne felejtsük el, hogy 2020 márciusa óta hitelfizetési moratórium van érvényben azoknak, akik a koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Bár eredetileg csak a 2020-as évre vonatkozott volna a moratórium, többszöri hosszabbítás révén 2022 nyaráig benne maradhat, aki szeretne. Ez természetesen azt jelenti, hogy visszavett ingatlanból is lényegesen kevesebb áll rendelkezésre.

Banki ingatlanok – ezt érdemes tudni róluk

A banki ingatlanok értékesítése alapvetően háromféle módon történhet:

  • Az ingatlan már a banké, tehát a bank a tulajdonos. Ebben az esetben a jó hír, hogy az adásvétel egyszerű lesz, a volt tulajdonosnak már nincs köze az ingatlanhoz. Hátrány, hogy ezekre a lakásokra jellemzően sokat kell költeni, mert az egykori lakók szinte mindent visznek, ami mozdítható, olykor az is előfordul, hogy szándékosan rongálnak. Itt költség lehet még a közművek visszakötése is, és ma már ezek az ingatlanok nem annyira olcsók a piaci árhoz képest sem.
  • A bank és a tulajdonos megegyeztek az eladásról. Itt sincsenek különösebb bonyodalmak, a tulajdonos ugyanis többnyire átlátja a helyzetét, és maga is tudja, hogy a legjobb lehetősége az eladás, ezért nem jellemző, hogy akadályozná a folyamatot. Ez egy sima adásvétel, az összeg megfizetésével pedig jellemzően minden adósság kiegyenlíthető, beleértve a közműtartozásokat is. Hátrány lehet ugyanakkor, hogy az adós esetleg mégsem együttműködő, és akadályozza a folyamatot, esetleg kárt tesz az ingatlanban kiköltözés előtt.
  • Az adós a tulajdonos, és a bank a követelést adja el. Ez a legrosszabb opció. Az adós itt jó eséllyel nem együttműködő, ráadásul nem is magát az ingatlant vesszük meg, csak a követelést. Itt nem tudjuk az ingatlant személyesen megtekinteni, és a mi gondunk lesz utána a lakás kiürítése, ami egy nem együttműködő adós esetében évekig tartó pereskedést is jelenthet. Ez a legolcsóbb kategória egyébként, egyúttal ez rejti a legtöbb buktatót is.

Banki visszavett ingatlanok Budapest

Természetesen banki visszavett ingatlanok Budapest területén is szép számmal akadnak, de érdemes figyelembe venni az imént leírtakat. Nem minden esetben lehet mélyen a piaci ár alatt ingatlanhoz jutni, ha pedig igen, akkor jó eséllyel nem az ingatlant vesszük meg, hanem a követelést, és még sok problémát kell megoldani, mire az tényleg a mienk lesz.

A banki visszavett ingatlanok vásárlását éppen ezért leginkább akkor javasolják a szakemberek, ha a használatba vétel nem sürgős, azaz például befektetésnek szánjuk az ingatlant, és nem magunk akarunk minél előbb beköltözni, valamint nem gond, ha erősen felújítandó lesz a lakás vagy ház.

Ingatlanbefektetés – miért éppen ezt válaszd?

Jelenleg az ingatlan mondható az egyik legjobb befektetésnek olyan értelemben, hogy évek óta meredeken nőnek az ingatlanpiaci árak. Ez azt jelenti, hogy ha vásárolunk egy lakást, az jó eséllyel egy-két éven belül lényegesen többet fog érni, mint a befektetett összeg, tehát egyértelműen megéri ebbe fektetni.

Míg a forint értéke folyamatosan romlik és a készpénzes megtakarítások elinflálódnak, a lekötések többnyire nem hoznak annyi hasznot, hogy ezt kompenzálják, addig az ingatlanbefektetés egyértelműen nyereséges.

Kereskedelmi ingatlanbefektetés

Az ingatlanbefektetés ugyanakkor nemcsak lakóházakat, lakásokat jelenthet: a kereskedelmi ingatlanok közt is érdemes ebben az értelemben körülnézni. Ezek lehetnek irodák, raktárak, üzlethelyiségek, amikhez szintén hozzá lehet jutni a bedőlt adósságok révén, és hosszabb távon is hozhatnak hasznot a tulajdonosaiknak. Pláne, ha jó helyen vannak.

Hogyan kezdjek bele az ingatlanbefektetésbe?

Ehhez értelemszerűen kell valamennyi kezdőtőke, de a hitel sem ördögtől való dolog ebben az esetben sem. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a piaci ár alatti, banki visszavett ingatlanokra nem lehet hitelt kapni, de ez nem igaz. Újrahitelezhetők, ha az új tulajdonosnál nem merül fel olyan körülmény, ami ezt kizárná.

Az ingatlanbefektetésről nem árt tudni, hogy – néhány kivételtől eltekintve – nem a gyorsan megtérülő típus. Ha tehát az a cél, hogy pillanatokon belül nagy vagyonra tegyünk szert, nem ez lesz megfelelő számunkra. Hosszútávon viszont jó eséllyel nemhogy értéktartó, hanem értéknövelő az ingatlan, ezért mindenképpen jól járunk vele.

Állampapír befektetés vagy ingatlan?

Sokan fektették a közelmúltban állampapírba a pénzüket a kedvező hozam miatt, de mostanra az infláció mértéke miatt ez már nem tűnik annyira kifizetődőnek. A lakáspiac ugyanakkor még mindig szárnyal, ezért, ha van tőkénk, még mindig érdemes az ingatlanbefektetésen gondolkodni.

Babaváró befektetés: állampapír vagy ingatlan?

A 2019-ben bevezetett, szabad felhasználású babaváró hitelt is sokan befektetési céllal vették fel. Legtöbben állampapírba vagy ingatlanba fektették – még azok közül is sokan választották az utóbbi lehetőséget, akiknek saját használatú ingatlanja már volt.

A vásárolt ingatlan kiadható akár albérletként, így önfenntartóvá válik, ha pedig a születendő gyermeknek aktuális lesz a lakásvásárlás, már ott lesz, jó eséllyel teljesen kifizetve, ami nagy lökést ad az életkezdéshez.