Vissza

Így dolgozik egy ingatlanközvetítő

Az ingatlanközvetítők szerepe nem titok: ők azok, akik az ingatlaneladás folyamatát gördülékenyebbé tudják tenni, segíthetnek a vevőnek és az eladónak egyaránt. Ehhez persze arra van szükség, hogy az ingatlanos tökéletesen felmérje az adott ingatlant, és a megfelelő embereknek adjon róla korrekt tájékoztatást, ami nem mindig könnyű. Vajon milyen adottságok kellenek ahhoz, hogy valaki jó tudjon lenni ebben a szakmában?

ingatlanközvetítő állás

ingatlanközvetítő állás

Ki lehet ingatlanközvetítő?

Ingatlanközvetítő nem lehet akárki: a munkavégzés bizonyítványhoz kötött, és számos ismeretet igényel. Elengedhetetlen a hozzáértés és tájékozottság, valamint a legkülönbözőbb területekről szerzett tudás: hasznosak a jogi, az építészeti, pénzügyi ismeretek, kiválóan kell tudni kommunikálni, érvelni. Ezek nélkül nem lehet ingatlant eladni.

A következő tulajdonságok, készségek biztosan nem hiányozhatnak egy ingatlanközvetítőből:

  • Tájékozottság. Az első és legfontosabb, hogy ismerjük az aktuális ingatlanpiaci helyzetet, a trendeket, hiszen így lehet egy házat, lakást, telket megfelelően beárazni. Nyilvánvaló, hogy az eladás egyik alapja a jól eltalált ár – még ha nem is kizárólag ezen múlik minden. Aki nem tudja, hogy aktuálisan milyen tényezők befolyásolják a piacot, hogyan alakulnak az árak, illetve miért mennyit lehet kérni, az már itt elakadhat.
  • Kommunikációs készség. Tudni kell a vevői és az eladói oldallal is beszélni. Egy szűkszavú ember, aki nehezen kommunikál másokkal, nem igazán lesz jó ingatlanközvetítő, hiszen az ő fellépésén sok minden múlik: mennyire tudja kiemelni az ingatlan előnyeit, lelkesíteni a vevőt, válaszolni a felmerülő kérdésekre.
  • Felkészültség. Nagyon kiábrándító, ha egy ingatlanos gyakorlatilag semmit nem tud az általa eladni kívánt ingatlanról azon kívül, amit magunk is látunk, azaz nyilvánvaló. Igényesebb irodáknál ilyen egyértelműen nem fordulhat elő, és egy olyan ingatlanos, aki jó akar lenni a szakmájában, nem is engedi ezt meg magának. Meg kell tudni az eladótól minden lehetséges információt, hogy a vevők kérdéseire legyen válasz. A felkészültséghez hozzátartozik az is, hogy az ingatlanos tisztában van a papírmunka menetével, ami az ingatlan adásvétellel kapcsolatos, hogy tudja segíteni a folyamat elindítását.
  • Szervezőkészség. Egy közvetítőnek egyszerre több ingatlant is a gondjaira bízhatnak, és mindegyiket meg kell mutatni az érdeklődőknek. Nem könnyű mindezt számon tartani és úgy szervezni, hogy mindenhova időben odaérjünk, és egyik találkozó se essen egy időbe egy másikkal. Adott esetben még az eladóval is egyeztetni kell, a szervezést tehát mindenképp tudni kell magas fokon művelni.
  • Építészeti és jogi felkészültég. Bár az ingatlanközvetítő nem jogász és nem is építész, kell, hogy legyenek ismeretei ezeken a területeken is. Hiszen ezek nélkül nem fogja tudni megválaszolni a vevők kérdéseit, ha az ingatlan jogi helyzetéről vagy építészeti megoldásairól érdeklődnek.

Milyen jogi kérdések merülhetnek fel egy ingatlan kapcsán?

Az ingatlanjog az eladás kapcsán több kontextusban is felmerülhet. Nem mindegy például, hogy hány tulajdonos van, van-e haszonélvezeti jog az ingatlanon, jelzálogjog van-e bejegyezve. Ezek a lekért tulajdoni lapról kiderülnek.

Ha az érdeklődő megvenné az ingatlant, felmerülhet a foglaló, illetve a vételár előleg, mint jogi fogalom: a kettő lehet ugyanolyan összeg, de nem ugyanazt jelenti. A foglaló nem jár ugyanis vissza, ha a vevő hibájából megvalósul az adásvétel, míg az előleg visszajárhat. Foglaló esetén az eladó is felelősséggel tartozik: az összeg dupláját kell kifizetnie a vevőnek, ha ő áll el az üzlettől. Az előleg esetében azonban ilyen megkötések nincsenek.

Bár az adásvételi folyamatot ügyvédek szokták kísérni, az alapokkal az ingatlanközvetítőnek is tisztában kell lennie, mert már a konkrét szerződéskötés előtt is felmerülhetnek kérdések.

Mit takar egy ingatlan közvetítői szerződés?

Egy ingatlan eladásánál az eladók többnyire nem magával az ingatlanossal kötnek szerződést, hanem a céggel. Az ingatlanosnak pedig szintén a céggel van szerződése, ami teljesen különböző keretek közt valósulhat meg: lehet alkalmazott, de lehet alvállalkozó is, az adott ingatlanra vonatkozó megbízási szerződéssel. Általában az utóbbi a gyakoribb.

Az ingatlanközvetítő tehát közvetlenül nem köt szerződést az ingatlan tulajdonosával, ő az ingatlanos cégen keresztül fogja kapni a megbízást.

Mennyi az ingatlan közvetítői díj?

Cégenként eltérő lehet, hogy egészen pontosan mekkora arányban részesül az ingatlanos cég az eladás után. Általában az ingatlan árának 3-5%-a lehet az ingatlanközvetítő cég része, de természetesen ettől lehetséges eltérés.

Ez az összeg nem mind az ingatlanosé: egy része a céget illeti, és nagyjából 20-50%-ára számíthat a személy, akin keresztül az adásvétel létrejött.

Mivel minden eset más, nincsenek egységes sikerdíjak kiszabva szinte egyetlen cégnél sem. Aki eladóként felkeres egy ingatlanközvetítő céget, annak egyedileg kell ajánlatot kérnie. A sikerdíj mértékét befolyásolhatja, hogy a szerződés kizárólagos vagy nyílt, azaz csak az adott ingatlanirodát bízta meg az eladó, vagy másoknál is próbálja eladni az ingatlanját. Utóbbi esetben többnyire magasabb sikerdíjra tartanak igényt az irodák, hiszen nagyobb a verseny is.

Luxusingatlan-közvetítő állás a Kenwaynél

Az ingatlanpiacon belül a luxusingatlanok egy speciális szeletet képviselnek, hiszen itt az átlagtól eltérő igények merülnek fel. Éppen ezért, egy luxuslakásokkal, luxusházakkal foglalkozó ingatlanosnak is felkészültebbnek, precízebbnek kell lennie, kifogástalan kommunikációval. Cserébe természetesen a várható jutalék is nagyobb.

Tapasztalt, jogi ismeretekkel rendelkező ingatlanközvetítőknek, akiknek a teljesítményalapú bevétel nem probléma, hanem motiváció, ajánljuk figyelmébe a Kenway állásajánlatát!