Vissza

Euro és dollár árfolyam változás hatása a belvárosi prémium ingatlanpiacra

Kétségtelen, hogy az dollár és euro árfolyam változás hatása a belvárosi prémium ingatlanpiacra szót érdemel. Január óta a forint árfolyama az EUR-val szemben átlagosan 10%-ot, a dollárral szemben még többet gyengült. Egész évben jellemző volt, hogy akik stabil befektetést keresnek a pénzüknek, ingatlant vásárolnak, hiszen szomszédban a háború, gyengül a forint, magas az infláció és sok a gazdasági kockázat. De vajon mi várható a budapesti belvárosi luxus lakások piacán, jól járnak ezzel a vevők?

Dollár és Euro árfolyam változás mit eredményez a belvárosi prémium ingatlanpiacon

Azok a külföldi vásárlók, akik az ingatlan vételárát euróról váltják át forintra, nos ők az igazi nyertesei az euro „drágulásának”.

Ahhoz, hogy az ingatlanpiacról kerek egész képét lássuk, tudni kell, hogy eurós árral leginkább a külföldi vevők, befektetők esetleg magyar befektetők egy része kalkulál, nem feltétlenül az első lakásukat keresők vagy nagyobb lakásba költözők az érdekelt szegmens.

Az eurós vételár elsősorban a drága ingatlanok, prémium kategóriás belvárosi lakások, villák, luxus ingatlanok esetében jellemző. Míg 2021-ben átlagosan az ingatlan hirdetések csupán 0,5 %-ának adták meg az árát EUR-ban, ez 2022-ben már nagyjából 1,5 %.

Mutatunk egy példát is rá, ez a Szent István körúti egyedi luxuslakás, melynek meghirdetett ára alapján az euro vételár forinthoz viszonyított drágulása miatt az a vásárló, befektető, aki egy ilyet, vagy ehhez hasonlót megvett a nyáron, akár 108-120 m Ft-ot is nyerhetett az üzleten!

Mi befolyásolja az euro és dollár vételárát

Nap, mint nap halljuk a hírekben, hogyan alakult éppen a forint árfolyama az eurohoz vagy a dollárhoz képest. De mi befolyásolja az EUR vagy USD árfolyamát? Az árfolyam röviden egy átváltási arány kifejező ár, melyen az egyik fizetőeszközt a másikra át lehet éppen váltani.

A devizaárfolyam aktuális szintjének mozgását, az euro árfolyam változását különböző tényezők befolyásolhatják.

3-at emelnénk ki, melyek a legerősebben befolyásolják a forint árfolyamát, az euro árfolyam változását és dollár vételárát:

  • politikai döntések
  • nagy tőkealapok tevékenységei
  • export-import területen mozgó cégek ügyletei

Az alábbiakban szemléltetjük is, hogy 2022-ben hogyan mozgott az euro és dollár vételára:

Euro árfolyam változás

Euro árfolyam változás

Dollár árfolyam változás

Dollár árfolyam változás

(grafikonok forrása: MNB Középárfolyam – 2022 évi áttekintés (mnbkozeparfolyam.hu)

Mekkora hatással van a háború ezekre a valutákra

Október utolsó napjaiban tört csak meg a dollár 8 hónapja tartó erősödése az euroval szemben. A szakértő elemzők szerint a forint árfolyama is stabilizálódott egyelőre, ennek oka, hogy az MNB több ütemben végrehajtásra kerülő kamatcsökkentést kezd, így a mostani 18%-ról jövő nyárig 16 %-ra, jövő év végéig pedig 14%-ra csökkenhet a kamatláb.

Az elmúlt hónapokban a zöldhasú valutától biztonságot reméltek a befektetők, míg az EUR folyamatosan gyengült az ukrán-orosz háború elhúzódásával, az EU-t sújtó energiaválsággal, ráadásul az orosz energiahordozók hiánya az inflációt is fokozza Európában.

Nyáron a neves Guardian is megírta, hogy bekövetkezett az a rég látott (2002-ben) esemény, hogy a dollár gyakorlatilag az euroval egyenértékű. Az ok az ukrajnai háború, az ebből eredő gazdasági nehézségek és az energiaválság.

Az MNB közzététele szerint 2022. november 07-én 1 EUR 401,78 Ft, míg 1 USD 402,34 Ft volt, tehát most is hasonló összeget kell 1 EUR-ért vagy 1 USD-ért fizetni.

Mennyire járnak jól a külföldi vevők ezzel – Mi várható a lakáspiacon

Nem is olyan régen, nyár közepén írtunk arról blogbejegyzésünkben, hogy a forintgyengülés hatására körülbelül 30 %-kal emelkedett a külföldi érdeklődők száma a magyar ingatlanpiacon.

A magyar lakásvásárlók elsősorban forintban kalkulálnak. Euros vételárral javarészt a külföldi vevők számolnak, és az EUR-ban hirdetett ingatlanok nagy része budapesti belvárosi ingatlan (elsősorban budapesti belvárosi luxus lakások), Balaton környéki és nyugati határszéli eladó ingatlanok.

Nyáron néhány hét leforgása alatt 10%-ot gyengült a forint, ezzel a külföldi vevők kétségkívül jól jártak.

Ha a forint gyengülése mégis folytatódna, újabb külföldi vevők jelenhetnek meg a vonzó áron elérhető belvárosi ingatlanok piacán, ahol elsősorban a prémium kategóriás ingatlanok keresettek részükről. Könnyen és szinte azonnali nyereséget realizálhatnak az euro vételár vagy a dollár vételár forinthoz viszonyított árfolyama miatt.

Ha az Ön érdeklődését is felkeltették az USD-ben vagy EUR-ban megvásárolható ingatlanok, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy megtalálhassuk igényeihez és befektetni kívánt tőkéjéhez a legjobb opciót!