Vissza

Forint árfolyam változások oka és hatása az ingatlanpiacra

A forint árfolyam előrejelzés  szerint  2022-ben is változások lesznek az ingatlan piacon. A forintgyengülés hatására az ingatlanpiacon 30 százalékkal emelkedett a külföldi érdeklődők száma, áll az ingatlan.com elemzésében. Néhány hét, hónap leforgása alatt az euróban fizető vásárlók számára 10 százalékkal olcsóbbak most a magyarországi ingatlanok. Főként Budapesten és Balaton környékén kínálják euróban a lakóingatlanokat. A forintgyengülés okai összetettek, hatása az ingatlanpiacra pedig nem elhanyagolható.

Forint árfolyam változása oka és hatása az ingatlanpiacra

Az ukrán háború kitörése óta mélyrepülésben van a forint a dollárral és az euróval szemben. Persze több tényező is játszik szerepet a forint árfolyamában a szakértők szerint, mint például:

  • devizatartalék jelentős lecsökkenése – mely mögött a külkereskedelmi mérleg deficitje áll
  • kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat
  • európai energiaellátási kockázatok jelenléte
  • háborús hatások
  • magas inflációs környezet
  • a dollár rendkívüli erősödése
  • fogyatkozó bizalom (pl.: a multik kiviszik a pénzt osztalék formájában)

A forintgyengülés hatására az ingatlanpiacon több külföldi vásárló jelenik meg, ez az ingatlanok további áremelkedéséhez vezethet.

Mitől függ a forint árfolyama

Az, hogy mennyit ér a forint a többi devizához képest, befolyásolják a nagyobb tőkealapok tevékenységei, állami intézkedések és bejelentések, monetáris politika, vállalati export-import tevékenységek, más országok gazdasági-politikai változásai, környékbeli hasonló valuták teljesítménye. Egy deviza akkor erősödik, ha nő az értéke, magasabb iránta a kereslet. Amikor gyenge a forint, az nem csak azt jelzi, hogy elértéktelenedik, hanem azt is, hogy nincs rá megfelelő kereslet (pl. tőkealapok, nyugdíjalapok, befektetők részéről)

Forint árfolyam változás – Miért gyengül a forint

Ha gyengül az euró, a forint is gyengül. A gyengülési hullám okai elég összetettek, de a szakemberek szerint indokolatlanul gyenge a forint a régiós valutákhoz képest. A befektetők szerint Magyarország igen sérülékeny a gázhelyzet szempontjából, az ár korlátozó intézkedések és a különadók miatt is fokozott aggodalommal fordulnak a magyar valuta felé.

Valuta árfolyamok – euro forint

2022 július első napjaiban a forint-euró árfolyam 399-413 Ft között mozgott, melyet az MNB középárfolyam grafikonja is szemléltet.

Forint árfolyam változása oka - MNB Euro középárfolyam 2022. július

Forintgyengülés oka – MNB Euro középárfolyam 2022. július

(forrás: MNB Középárfolyam – 2022. július havi áttekintés)

Ingatlanpiac alakulása

Az MNB elemzései szerint az elmúlt 8 évben folyamatosan emelkedő ingatlanárak 2021-ben rekordot döntöttek. Elsősorban felújított ingatlanokra van kereslet, illetve kiemelt helyeken az új építésűek is preferáltak, a Kenway eladó ingatlanjai között is szép számmal találni nagyszerű ajánlatokat. A felújításra szorulókkal óvatosabbak a vásárlók a kiszámíthatatlan építőanyagárak és kivitelezői díjak miatt. Most még fűti az ingatlanpiacot a lakástámogatási rendszer, a vásárlók pedig a minél kedvezőbb energetikai besorolású ingatlanokat részesítik előnyben.

Forint árfolyam változása - Ingatlanpiac alakulása

Ingatlan árak alakulása

Ingatlanpiaci szakértők szerint, ha drasztikus változás nem következik be az idén, akkor nem várható az ingatlanpiac bezuhanása, inkább lassulás jelentkezik majd. A várható lassulás mértékét a keresleti oldal fogja befolyásolni. Fontos ingatlanpiaci befolyásoló tényezők lesznek még az ingatlan árak alakulását tekintve az energiaellátás kérdései, az infláció mértéke, az építőanyagok áremelkedése, az esetleges kormányzati beavatkozások az ingatlanpiacba.

Hitelkamatok várható alakulása

Nagyjából fél éve a jegybank elkezdett kamatot emelni, ami jelzésértékű a vevők számára, hogy elindult egy olyan hitelpiaci folyamat, mely az alacsony kamatozású piaci hitelek időszakának a közelgő végét jelzi. Még a kamatok emelkedése előtt érdemes az ingatlan vásárlást előrébb hozni.