Vissza

Ingatlanpiac alakulása 2023-ban

Nincs olyan ingatlanpiaci szereplő, legyen akár kínálati vagy keresleti oldalon, aki ne spekulálna, vajon az ingatlanpiac alakulása 2023-ban milyen irányt vesz? Az állami támogatások megszűnése, az inflációs helyzet, a rezsi áremelkedés hogyan befolyásolják az ingatlan árakat? Eljön a sokak által várt ingatlan árak csökkenése, vagy csak stagnálás várható?

Ingatlanpiac alakulása 2023-ban

Ingatlanpiaci elemzések szerint az energiaválság hatásai már az elmúlt hónapokban begyűrűztek az ingatlanpiacra, melynek eredményeképpen az ingatlanok energetikai besorolása jelentősen felértékelődött a vásárlók, bérlők szemében.

A keresleti oldal szempontjából kardinális kérdés lett a fizetendő rezsiköltség. Ez jelenleg a vásárlók, bérlők „listáján” szereplő elvárások, kritériumok között az első háromban szerepel.

Az évek óta száguldó ingatlanárak az idei évben megtorpanhatnak, a vevők kerülhetnek alkupozícióba.

Bizonyos régiókban, például kiemelt üdülőövezetekben, Balatonnál, Budapest egyes kerületeiben, és a nagyobb városokban, ahol munkalehetőségből sincs hiány, inkább csak lassulni fog az áremelkedés mértéke vagy stagnálni – legalábbis a szakértők véleménye szerint.

Mi várható az ingatlanpiacon

Az ingatlanárak csökkenésének lehetősége évek óta benne van a levegőben, hiszen elképesztő ingatlan áremelkedés zajlott le az elmúlt bő tíz évben, előbb-utóbb eljön a trendforduló.

2010-2021 között az EU-ban, Magyarországon volt a második! legnagyobb mértékű ingatlan áremelkedés (118%), de az albérlet árak is közel 50%-kal drágultak.

ingatlanárak alakulása

Ingatlanpiac alakulása – Ingatlanárak 2010-2021 között az EU-ban (forrás: Eurostat 2022.01.14)

Ingatlanpiac alakulása

A 2022 nyarán megjelent rezsicsökkentés változásáról szóló rendelet életbe lépése után jellemzővé vált az ingatlanpiacon, hogy a vásárlók az olcsóbb, kisebb, fenntarthatóbb ingatlanokat keresték és az energetikai korszerűség még fontosabbá vált, mint valaha. Ősszel ezzel együtt, az előző év azonos időszakához képest már 20-30%-os kereslet visszaesés volt tapasztalható.

A rezsiszabályok változása a lakáspiacon is új trendet hozott, mégpedig azt, hogy a vásárlók a nagyobb, korszerűtlen lakásoktól inkább a takarékos lakóingatlanok felé fordultak.

Lakásárindex alakulása Magyarországon

Ingatlanpiac alakulása lakásárindex Magyarországon

Ingatlanpiac alakulása – Lakáspiaci árak negyedévenkénti alakulása (forrás: KSH)

2022 első felében már nagyjából ¼-ével csökkent a használt lakások vásárlására folyósított hitelek száma, ami a használtlakás piac lassulását vetítette előre. Az új lakások hitelezése ebben az időszakban még emelkedett.

A 2022 III.negyedévi lakásárak az újak esetében 19, míg használtak esetében 24%-kal voltak magasabbak az előző évhez képest, tehát még mindig a drágulás jellemezte a piacot tavaly.  Az ingatlanpiac Budapesten 2022-ben továbbra is „pörgött”, a főváros lakáspiaci súlya emelkedett.

A főváros kivételével szinte minden régióban visszaesett a lakáspiac forgalma, Budapesten a 2021-hez képest még 15%-kal több tranzakció bonyolódott eladók és vevők között.

Lakáspiaci trendek 2023

Az ingatlanpiaci hírek, szakmai jóslatok szerint 2023-ban mindenképpen esély van ingatlanpiaci árcsökkenésre. A kínálati oldalon sokan vannak, a keresletin viszont kevesebben. Mondhatni, az eladók versenyeznek a vevőkért jelenleg.

Az otthonfelújítási támogatás 2022 év végével megszűnt, ez tovább nem táplálja az elmúlt években tapasztalható „felújítási lázat”. Most inkább az újabb, nem felújítandó, korszerűbb ingatlanokat vagy a teljesen új ingatlanokat preferálják.

A lakáshitelezés jövőjét főként a használt lakások piacának alakulása határozza meg, a CSOK, a falusi CSOK, a babaváró, mint lakásvásárlási támogatások, továbbra sem elhanyagolható tényezők.

A 2022 év végi statisztikák már mutatták, hogy a CSOK hitelek felvétele is visszaesett, ahogyan a piaci kamatozásúaké is. A lakosság hitelfelvételi képessége és hitelezhetősége romlott, csökkent a lakástranzakciók száma, ez pedig a lakáshitelezés visszaesését vetíti előre.

A Jegybank tavaly ősszel, év végéhez közeledve sötét képet festett a hitelezési szegmensről. Az alapkamat évtizedes csúcson, ezáltal a hitelkamatok emelkedtek, ami óriási tömegeknek okozhat a jövőben fizetési nehézséget.

Az ingatlan árak alakulását 2023-ban is sok olyan tényező alakítja, amit nem lehet befolyásolni, de törekedni kell rá, hogy az adott helyzetből a legjobbat sikerüljön kihozni, akár ingatlant vásárolna, akár eladna, bérelni szeretne vagy bérbe adni.

A Kenway szakértelmére és tapasztalátra mindig számíthat!

Bár a körülmények általában adottak, profi csapattal a háta mögött az ingatlanügyei a legelőnyösebben alakulhatnak!