Vissza

Az ingatlanközvetítő feladata, avagy miért érdemes ingatlanközvetítőt megbízni az értékesítéssel?

Az ingatlanközvetítő feladata összetett. Egy ingatlan értékesítése időt és energiát igényel az eladótól. Hasonló a helyzet, amikor valaki álmai otthonát keresi. Egy megbizható ingatlanközvetítő segíthet abban, hogy kevesebb stressz és több öröm vegyüljön az ingatlan eladás és az új otthon keresési folyamatába. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami alátámasztja, miért érdemes ingatlanközvetítőt megbízni az értékesítéssel.

Kenway ingatlanközvetítő feladata

Miért fontos a megfelelő ingatlanközvetítő választás?

Az ingatlanközvetítés több szempontból is bizalmi terület.

A Kenway Property abban hisz, ami külföldön is régóta elterjedt tendencia, hogy a potenciális vásárló vagy eladó egy megbízható felkészült ingatlanközvetítővel dolgozik együtt. Nem több tucattal. 

Olyan profi szakemberre van szükség, akit személyesen ismer, megbízik benne, rá meri bízni az anyagi helyzetével és a családi vagy üzleti helyzetével kapcsolatos bizalmas információit. 

Fogorvost sem szeretünk váltogatni, vagy ügyvédet sem.  Így érdemes egy olyan ingatlanközvetítővel együtt dolgozni, akiben megbízunk, aki felkutatja nekünk az ingatlant vagy a potenciális vevőt, elsősorban az ügyfél érdekeit szem előtt tartva.

Mi az ingatlanközvetítő feladata?

Az ingatlanközvetítő az ingatlan vétel vagy eladás keretein belül több részfeladatot is ellát, melyek együtt segítik az üzlet létrejöttét.

Ilyen részfeladat 

 • Eladó ingatlan felvétele a kínálatba,
 • Keresendő ingatlan felkutatása,
 • Megfelelő hirdetés összeállítása és feladása,
 • Hirdetési megkeresések kezelése, felmerülő kérdések megválaszolása,
 • Jó minőségű képek készítése ingatlanról és azok feltöltése hirdetéshez,
 • Szükséges és kapcsolódó dokumentumok bemutatása,
 • Kisebb esztétikai javítások elvégzésében közreműködés,
 • Bejárási napok tervezése és részvétele,
 • Vevők, érdeklődők előszűrése,
 • Az előnyös áralku folyamat figyelése,
 • Találkozók egyeztetése a potenciális vásárlókkal,
 • Lakásszemle, értékbecslés ütemezése,
 • Az ajánlatok vagy adásvételi szerződések papírjainak előkészítése,
 • A hitelhez szükséges információk megküldése a hitelezőnek.

Emellett az egyedi igényekhez igazodva egyéb részfeladatok is felkerülhetnek a fenti listára

Milyen előnye van, ha ingatlanközvetítőt fogad?

Sokan gondolják, hogy eladásnál nincs szükségük ingatlan közvetítőre, hiszen eladni mindenki tud, Ez igaz, ugyanakkor sok előnye lehet annak, hogy valaki ingatlanközvetítőt fogad ingatlan eladáskor vagy -vásárláskor.

 • Szakértői tapasztalatok  ismeretek. Az ingatlanközvetítő olyan szakember, aki mindenki másnál jobban ismeri a környék ingatlanértékeit. Hasznos tippekkel szolgálhat a környék jellegzetességei, iskolái, vásárlási és egyéb lehetőségei kapcsán
 • Hirdetések. Az ingatlanközvetítő tudja hogyan kell megszerkeszteni szöveget a hirdetésekhez, hogy az megfelelő legyen. Kiemeli a fontos információkat és minőségi képekkel egészíti ki azokat.
 • Jogi, adózási kérdések. Az ingatlanközvetítő számos esetben rávilágíthat olyan kérdésekre, mint például mi a teendő öröklés esetén, illetve hogyan adózzunk a vásárlásnál és az eladásnál. Befektetések esetén számunkra mi lehet a kedvezőbb, ha magánszemélyként vagy ha céges formában vásárolunk.
 • Árak alakítása. Az ingatlanközvetítő segít a lehetőségekhez képest legmegfelelőbb ár elérésében. Vevői oldalon tájékoztat, ha egy ingatlan drágább az átlagos árnál a környéken. Eladói oldalon segít a megfelelő ár  megcélzásában. Ezzel kikerülhetők az irreális elvárások és az áron aluli eladások is, ami sok stressztől kíméli meg vevőt, eladót.
 • Idő megtakarítás.  A munka és a mindennapi élet teendői között a legtöbb embernek nincs ideje ingatlan bemutató szervezésére, vagy végtelen számú ingatlan után kutatni. Az Ön ingatlanügynöke a potenciális ingatlanok széles köréhez férhet hozzá. 
 • Ügyfelek előszűrése. Nagy segítség az ügyfelek előszűrése, hiszen nem mindegy, hogy kit engedünk be az ingatlanunkba. Ha befut egy érdeklődő az ingatlanközvetítő tudja, miket kell megkérdezni tőle. Kérdéseivel felmérheti a potenciális fizetőképességet és azt is, hogy a döntéshozók jelen lesznek-e a megtekintés során.
 • Ingatlanok elérhetősége.  Amíg Ön csak a nyilvánosan elérhető  hirdetésekben szereplő ingatlanokat láthatja, addig az ingatlanközvetítő belső listákhoz is hozzáférhet. Lehet a tarsolyában olyan ingatlan, melyet éppen akkor kínál fel eladásra tulajdonosa, de még nem került ki a hirdetések közé.
 • Banki listák. Az ingatlanközvetítő banki listákhoz is hozzáfér, amit szintén ki tud kínálni Önnek.
 • Az egyedi igények szem előtt tartása.  A hirdetések nem minden esetben térnek ki minden részletre. Előfordulhat, hogy saját egyedi igényeire nem kap választ a hirdetésekből. Az ingatlanközvetítő, aki ismeri azt az ingatlant, választ adhat a rejtett kérdésekre is. Plusz információkat kaphat a helyi tömegközlekedés, uszoda, iskola, illetve egyéb helyi adottságok kapcsán.
 • Háttér információk – Minden ingatlan esetében vannak olyan plusz információk, melyek nem szerepelnek a hirdetésben. Ilyen lehet például egy külföldi ingatlan vétel esetén a helyi adózási szabályok eladás esetén. Belföldi ingatlannál pedig felmerülhet az ingatlan bérbeadás lehetősége. Különösen a fővárosban igaz, hogy egyes kerületek korlátozzák az AirBNB kiadásokat. Az ingatlanközvetítő segíthet ezekben a kérdésekben is.
 • Hitelfelvétel – Akár vevői, akár eladói státuszban vesz részt az értékesítési folyamatban, az ingatlanközvetítő segíthet itt is. Eladói státuszban a vevők előszűrésekor felmérheti milyen stádiumban van a hitelfelvételi kérelem. Vevői státuszban pedig ajánlhat hitelközvetítőt, aki az előzetes lehetőségekről tájékoztatja.
 • Közreműködés a tárgyalások során – Az ingatlanközvetítő tudja, hogyan kell tárgyalni a potenciális vevőkkel és ingatlantulajdonosokkal. Segíthetnek kompromisszumot kötni az adásvétel véglegesítése előtt. Felhívhatják mindkét fél figyelmét a tényekre és az előnyökre.

Hogyan találja meg a megfelelő ingatlanközvetítőt?

Egy megfelelő ingatlanközvetítő csökkenti az eladással vagy vétellel járó stresszt, hiszen a folyamatot az elejétől a végéig zökkenőmentesen és hatékonyan tudja végigkísérni. 

Nézzük, hogyan találhatja meg a megfelelő ingatlanközvetítőt.

Tegyen fel kérdéseket

Ha ingatlanközvetítővel találkozik, tegyen fel kérdéseket arról a területről, ahol vásárolni vagy eladni szeretne. Mérje fel az ingatlanközvetítő tudását, mennyire ismeri a környéket. Kérdezheti például a jellemző lakásárakról, a helyi bűnözés mértékéről, a közlekedésről, az iskolákról vagy a bevásárlási lehetőségekről.

Feltehet kérdést azzal kapcsolatban is, hogy mikor és milyen jellegű ingatlant adott el a környéken utoljára. Így naprakész információkhoz juthat az ingatlanközvetítő kapcsán.

Kérjen referenciát

Megkérheti az ingatlanközvetítőt, hogy irányítsa Önt korábbi ügyfeleihez, így első kézből beszélhet velük tapasztalataikról. Az már önmagában is jó jel, ha az ingatlanközvetítő ettől nem zárkózik el. A referencia ügyfelek választ adhatnak többek között olyan kérdésekre, hogy mennyire volt pontos ingatlanközvetítő a folyamat során. Hogyan és mennyi idő átfutásával vezette végig a folyamatot?

Ellenőrizze az engedélyét

Az ingatlanközvetítést végzettséghez kötött tevékenység. Engedély nélkül dolgozó ingatlanközvetítővel ne működjön együtt. Lehet, hogy ez kicsit furcsának tűnik, de gondoljon bele, mennyi kellemetlenségtől kíméli meg magát, ha már az elején tisztázzák ezt.

Külföldi ingatlanok esetén ez különösen fontos, hiszen rábízza magát egy, az Ön számára idegen kultúrában tevékenykedő személyre.

Rugalmasság

A rugalmasság különösen fontos egy ingatlanközvetítő esetében, ha Önnek egyedi igényei vannak. Például csak e-mailben vagy messengeren szeretne kommunikálni. Nem hagyományos  munkaidőben dolgozik, és szüksége van egy ingatlanközvetítőre, aki reggel vagy délután bemutat ingatlanokat. Nem szeretné, ha folyton hívogatná, csak akkor keresse, ha a megadott paraméterek alapján megtalálta a megfelelő ingatlanokat.

Amikor találkozik egy ingatlanközvetítővel, mondja el neki, hogy pontosan milyen típusú kommunikációra van szüksége.

Szimpátia

Az ingatlan keresés és értékesítés egy folyamat, ami során végig együtt kell működni az ingatlanközvetítővel. Olyan ingatlanközvetítőt érdemes választani, akivel elsőre megvan az alapvető és kölcsönös szimpátia. Ez ugyanis nagymértékben hozzájárul a sikeres végkimenetelhez.

Az ingatlanközvetítő kiválasztása fontos része a sikeres ingatlanvételnek vagy eladásnak.

Luxus és külföldi ingatlanok esetén forduljon a Kenway  csapatához és válasszon ingatlanközvetítőink közül.