Vissza

Luxus ingatlan árak – piaci körkép 8 helyszínen

A luxus ingatlan árak világszerte más-más árfekvést jelentenek. Mennyibe kerül egy luxusingatlan Londonban vagy Torontóban? Mennyi a tipikus m2 ár?  300 USD vagy 3000 USD?

Sok tényező alakítja az árakat. Ami Los Angelesben olcsó lehet, az Európa egyes országaiban már drágának minősül. A luxus lakóingatlanok vonzóak, hiszen csúcs szuper felszereléseikkel egyfajta üdüléshez hasonló környezetet teremtenek lakóik számára. De vajon mennyiért lehet ma megszerezni ezt az irigylésre méltó környezetet? Néhány példán keresztül ezt járjuk körbe ebben a cikkben.

A legdrágábbak

Négyzetméterenkénti ár alapján a globális gazdasági központok, mint Hongkong, London és New York a luxusingatlanok legdrágább piacai világszerte. Monaco, az apró városállam is kiemelkedő helyet foglal el a luxusingatlanok piacán. És ne feledkezzünk meg a feltörekvő területekről sem, mint amilyen például Törökország. 

USA

Az Egyesült Államokban a luxus házak értéke dollárban leginkább hét számjegyű. Ez azonban erősen átlagos megközelítés. New Yorkban 10 millió USD felett is lehet találni luxus ingatlant ,míg Philadelphiában 700 000 USD- ért is ki lehet fogni egyet-egyet.

Luxus ingatlanok tekintetében az USA-ban az öt legdrágább város New York, Los Angeles, San Francisco, Miami és Washington DC.

Egy, a Central Park- nál található luxus penthouse lakást 238 millió dollárért adtak el Ken Griffin milliárdosnak. Ez kiugró példa. Viszont tény, hogy az  átlagosan jellemző 1150 USD /m2 költséggel New York ad otthont a legmagasabb áron elérhető ingatlanoknak.

New York-ban,  a Park Avenue-n egy 4 hálószobás, 6 fürdős ingatlan 23 millió USA dollárért érhető el. Egy szerényebb Manhattani 2 szobás, 2 fürdős ingatlan viszont ennél kedvezőbben 5 millió USD dollárét keresi új tulajdonosát.

Maimi-ban, a vakító napsütés városában 42 millió dollárért kínálnak egy 6 szobás, 6 fürdős ingatlant.

Ehhez képest Washington DC-ben bőven találni hasonló méretű luxus ingatlanokat 10 millió dollár alatt.

Canada

Kanadában a luxusingatlanok piaca 4 millió dollár felett kezdődik. A járvány és a gazdasági válság sem hatott erre a piacra. Annak ellenére, hogy az egyébként is drága otthonok ára tovább  emelkedett 2022 -ben.  Ez különösen igaz az olyan nagyvárosokra, mint Vancouver, Toronto vagy Montreal.

Montréalban a 4 millió dollár feletti lakások átlagos eladási ára majdnem megduplázódott 2022 első félévében. 

Montreálban 26 millió USD- ért egy 8 szobás, 15 fürdős luxus otthon tulajdonosa lehet, aki éppen itt szeretne a luxus lakás piacon vásárolni.

Torontóban ennél magasabb áron 31-32 millió  USD  körül kapható egy 3 szobás, 5 fürdőszobás luxus ingatlan.

Ázsia

Az ázsiai régióban (ide sorolva Ausztráliát, Új -Zélandot, Szingapúrt és HongKongot is) szintén széles spektrumon mozgó árakat találunk a luxus ingatlanpiacon.

Új-Zélandon, Auckland városközpontjában egy egyhálószobás lakás 500 000 USD érhető el a kisebb négyzetméterű tereket kedvelők számára.

Hong Kongban 8,6 millió dollárért egy négy hálószobás, három fürdőszobás lakás kapható. Singapore-ban az 5 hálószobás luxus ingatlanok  10-15 millió USD között érhetők el. Ausztráliában 30 millió USD egy tengerparti 3 szobás, 2 fürdős rezidencia.

Törökország

Törökországban jellemzően 300 000 eurót meghaladó összeget kell fizetni egy igazi luxusingatlanért. A legdrágább területnek  a Boszporusz partján fekvő Yali kúriák számítanak. 

A egyéb luxus célpontok közé tartozik a Bodrum-félszigeten található Kalkan. 

Istambulban egy két szobás, két fürdős 110 m2-s  apartman  közel 500 000 USD értéken érhető el. Ugyanilyen paraméterekkel egy 2 szobás, 2 fürdős tengerparti apartman vételára meghaladja az 1 000 000 USD összeget.

Ezzel szemben, szintén Isztambulban egy 2 szobás, egy fürdős, 62 m2-s lakás   ára csupán 148 000 USD.

Kalkan területén egy 4 szobás, 5 fürdős tengeri kilátással rendelkező villa 600 000 USD áron szerepel a kínálatban.

Dubai

Dubai népszerű luxus ingatlan vásárlási helyszín már évek óta. Napjainkban egy 3 szobás lakás ára 540000-1000000 USD értékben vásárolható meg.

Egy 5 szobás farmház ára már kicsit borsosabb, 1,7 -3,1 millió USD között érhető el. 

Dubai esetében a leginkább javasolt vásárlási terület

  • Jumeirah Golf Estates
  • Business Bay
  • Emirates Hill
  • Dubai Marina
  • Damac Hill 2
  • Palm Jumeirah

A penthouse-ok ára 540 000 USD-től kezdődik. A sorházak minimális ára 200 000  USD körül van, a luxusvillák ára is ettől a nagyságrendtől indul.

Ami a villákat és sorházakat illeti, egy átlagos három hálószobás villa 2,1 millió USD-ba kerülhet, míg egy négy hálószobás villa átlagosan 13 millió USD.

Egy szerényebb méretű (46 m2) vízparti luxus lakás   2 szobával  354 000 USD érteket képvisel.

Európa

Néhány európai ország, mint például Franciaország a világjárvány ideje alatt is magas kereslettel és stabil árakkal dicsekedhetett, de a legtöbb európai ország luxus ingatlan piaca megérezte a Covid járványt. Mostanra az ágazat azonban ismét  magára talált és a fellendülés szakaszába lépett. Ismét megnőtt a luxus kényelmi szolgáltatások és a luxuslakások iránti keresletet.

Európa luxus lakóingatlan-piaca széttagolt és erős a verseny.

Franciaországban a francia riviéra a világ egyik legdrágább ingatlanpiaca. A francia Riviéra mellett a Földközi-tenger partján fekvő Provence és a francia Alpok is a luxuslakások felkapott helye. Párizs, luxusingatlanok tekintetében a világ öt legdrágább városa közé sorolható. Párizsban  12000-13000 eurót is elkérnek egy-egy m2-ért egy luxusingatlan esetében.

Lengyelországban, Varsóban 2700-2800 EUR az átlagos négyzetméter ár, de egyes luxus ingatlanok esetében ez felszökhet 15 000 EUR-ra is.

Spanyolországban a luxus ingatlanok 4900 – 7 000 EUR-s négyzetméter áron mozognak. 

Egy 1000 m2-s 6 szobás, 6 fürdős villa Marbellában 9 500 000 EUR. Aki szerényebb lakásméretben gondolkodik , annak  a 440 m2 -es 4 szobás, 4 fürdős luxus ingatlan vásárlása lehet a jó megoldás, 4 200 000 EUR értéken.

Németország esetében, Berlin szerepe kiugró luxus ingatlanok terén. Itt a m2 árak jellemzően 6 000 EUR körül mozognak, de felmehetnek egészen 12 000 EUR-ig is.

Olaszország és Csehország 6 800-6900 EuUR/m2 árakkal kínálja luxus ingatlanjait. Hasonló árfekvéssel találkozhatunk Hollandiában (Amszterdam) is.

A legmagasabb árak az Egyesült királyságban, Londonban érzékelhetőek. A kínálatban előfordul a 25 millió GBP- ért megvehető 5 szobás, 5 fürdős luxus ingatlan is a brit fővárosban. Itt a piacra 21000- 57000 EUR (18 000 –  49 000 GBP) közötti m2 árak jellemzőek. London továbbra is nagyon népszerű a luxus ingatlant keresők körében.

Hazai helyzetkép

A budapesti luxus ingatlanok négyzetméter ára 2500 EUR körül mozog, ami az előző példákhoz mérten meglehetősen kedvező. Ez azonban így nagyon csalóka értéket mutat.  Több luxus ingatlan a 2-3 milliárd forint nagyságrendet is eléri.

Budapesten a Váci utcában egy 100 m2-s luxuslakás, 4 szobával és 2 fürdővel 259 millió Ft-ért vehető birtokba. Egy rózsadombi 8 szobás ház, 7 fürdővel és 540 m2- s nagyságával  2,5 milliárd forintért keresi gazdáját.

Egy másik, nem rózsadombi, de kiemelt fővárosi kerületben lévő 7 szobás ház 5 fürdőszobával és 2100 m2 alapterülettel szintén 2 milliárd felett, pontosan 2,78 milliárd forintért  szerepel a kínálatok között.

Budapestről kilépve, a Dunakanyarban egy 690m2- épület 22 szobával és 22 fürdővel már alacsonyabb árfekvésű.  1,5 milliárd forintért kínálja jelenlegi tulajdonosa.

Egy hasonló nagyságú villa a Balaton mellett ugyancsak 1,5 milliárd forintért érhető el.

Luxus ingatlanok a világ bármely pontján elérhetők. A luxus ingatlan árak  meglehetősen változatosak, helytől és egyéb más tényezőktől függnek. Sok esetben meghatározó a személyes indíttatás, vagy a környék, amibe beleszeret az odalátogató.

A  széles kínálat nem feltétlen könnyíti meg a választást, érdemes igénybe venni szakember segítségét is. Keresse a Kenway csapatát.