Vissza

Milyen prémium ingatlant vehetünk Budapesten 2021-ben

A budapesti luxus ingatlanok négyzetméterára már rég átlépte az 1 millió Forintot, ma már a 2 milliós ár csupán átlagos. A luxuskategória kínálatának felső szegmense azonban már a négyzetméterenkénti hárommillió forintos határon is átlendült.

Ehhez persze a kínálat szűkössége is kellett, hiszen minden szempontból felső kategóriás lakásokból nincs túlkínálat Budapesten.

A kereslet is sokat változott az utóbbi időkben, a kiszámíthatatlan járványügyi helyzet és az egyre elterjedtebb home office azt eredményezte, hogy a tehetős vásárlók már nemcsak befektetési céllal vásárolnak luxus ingatlanokat, hanem olyan otthonokat keresnek, ahol maguk is szívesen laknának akár hosszabb ideig is.

Milyen ingatlanok számítanak luxusnak Budapesten?

A luxus ingatlanok elhelyezkedése

Az elhelyezkedés továbbra is az egyik legfontosabb szempont a luxus lakások és házak piacán, a gazdagok mindenképpen olyan területen szeretnének ingatlant venni, ami számukra szimpatikus.

Budapesten még mindig a 2. és 12. kerület számítanak a legnépszerűbbnek a hegyoldal panorámája miatt, de a budai hegyvidék mellett a belváros néhány utcája is tartja magát a luxusért folytatott versenyben.

Alapterület

A budai villák között főleg azok a század elején épült, parkosított kerttel rendelkező ingatlanok indítják be a vevők fantáziáját, amelyekben legalább 4-5 hálószoba, 3-4 fürdőszoba és minimum 100 négyzetméteres nappali található, míg a belvárosban az igényesen felújított, 150 négyzetméter körüli, világos, nagy teraszos lakások a keresettebbek.

Luxus lakások kialakítása, felszerelése

luxus lakások

Photo by Zac Gudakov on Unsplash

A vevői igényekben nincs határ, minél jobban állja a versenyt a nyugat-európai és tengerentúli színvonallal, annál nagyobb eséllyel talál vevőre az ingatlan.

Bár itthon gyakran illetnek luxus jelzővel 400 ezer Ft körüli négyzetméteráron kínált ingatlanokat, ezek nyugati mércével maximum átlagosnak nevezhetők, luxusnak semmiképpen sem.

Ennyiből ma már egyszerűen lehetetlen kihozni a legmagasabb színvonalat és ezt természetesen az értő szem azonnal észreveszi.

Ugyanakkor egy tényleg igényesen felújított, vagy átalakított villára akár egymilliárdéit is könnyen akad vevő.

A teljesen egyedi tervezés és belső kialakítás mind Budán, mind a belvárosban alapelvárás, de egyre népszerűbbek a legmodernebb fűtési- és biztonsági rendszerek, valamint az okosotthon megoldások is. 

Luxusvillák esetében elvárás lehet a fűthető járda és autóbeálló, a szauna, az edzőterem, a kandalló, a központi porszívórendszer, a nagy medence, sőt a 100 négyzetméter feletti moziteremben is.

Szintén nem árt, ha a garázsban legalább 5-6 autó elfér és a kertben is található egy nyári konyha, valamint fogadásokra alkalmas terület.

A luxusfelszereltségnek mindenképpen része kell legyen a prémium szintű gépesítés, de egyre nagyobb elvárás a nagy elismertségnek örvendő egyedi márkák használata a burkolatok, világítás és egyéb kiegészítők terén is.

A kiválasztásnál továbbra is nagy szerepet játszik az, hogy mennyire alakítható át a ház, vagy lakás, azonban most is az összkép, valamint az első benyomás a döntő.

Miért drágulnak jobban a luxus lakások?

Míg tíz éve egyértelműen a 2. és 12. kerület számítottak a legdrágább környéknek, addig az elmúlt évek lakáspiaci fellendülése némiképp átrajzolta a mezőnyt.

A történelmi belváros az árszint tekintetében is utolérte a hegyvidéket, de ha a Dunára néző, tetőkertes ingatlanokat nézzük, akkor le is körözte az említett budai versenytársakat.

Egyre több luxus-beruházás van a 6. és 7. kerületben is, amelyeket előszeretettel vásárolnak a külföldi befektetők, a hosszú távú bérleti hozammal és áremelkedéssel számolva.

Az árakat a még mindig szűkös kínálat hajtja fel leginkább, de óriási szerepet játszik a jó telkek fogyása és természetesen az építőipari költségek folyamatos növekedése is.

Az sem utolsó szempont, hogy a legdrágább anyagokkal és technológiákkal dolgozó kivitelezők díjai is emelkednek, amivel együtt negyedévente jól kivehető áremelkedés következik be.

Kik vásárolják a luxus ingatlanokat?

Luxus lakások Budapesten

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Szakemberek szerint a budapesti prémium kategóriás ingatlant vásárlók többsége újabban nem külföldi befektető, hanem külföldről hazatelepült magyar.

Egyrészt az ingatlanbefektetés mindig kecsegtető hozammal bír, másrészt a jelzáloghitelek kamatai is folyamatosan csökkennek.

Közülük sokan lakhatás céljából vásárolnak, de a bérlakás-portfolió építése is fontos cél számukra.

Külföldiek közül főleg az orosz vevők dominálnak, de nő a kínálat és utolérjük a fejlett országok színvonalát, akkor bizonyára a nyugati befektetők számára is fontos célponttá válik Budapest.

Úgy néz ki, hogy örökérvényű megállapítás az, hogy a luxus lakások és villák mindig jó befektetésnek számítanak. Ha Ön is így gondolja, akkor keresse bátran a Kenway Real Estate munkatársait, hogy segítsenek megtalálni a tökéletest.