Vissza

Letelepedési kötvény- hogyan hat a magyar ingatlanpiacra?

Magyarország ingatlanpiaca az utóbbi években látványos változáson ment keresztül, melynek egyik kulcsfontosságú tényezője a letelepedési kötvényprogram. Ez a kezdeményezés lehetővé teszi külföldi állampolgárok számára, hogy befektessenek az ország gazdaságába és cserébe állandó lakhatási engedélyt kapjanak. Bár ez az ösztönző program hatalmas lehetőségeket kínál mind a befektetőknek, mind pedig Magyarország gazdaságának, ugyanakkor komoly kihívásokat is felvet az ingatlanpiac és a társadalom számára.

Kenway letelepedési kötvény

Mi a letelepedési kötvény?

A letelepedési kötvény egy olyan program, amely lehetővé teszi külföldi állampolgárok számára, hogy befektessenek Magyarország gazdaságába, és cserébe állandó lakhatási engedélyt kapjanak az országban. Ennek a programnak az egyik legfontosabb része az ingatlanvásárlás.

A letelepedési kötvényprogramban részt vevő külföldi állampolgárok számára két lehetőség van az ingatlanvásárlásra. Az egyik lehetőség az, hogy legalább 300 000 eurót (kb. 100 millió forintot) invesztálnak magyar államkötvényekbe, amelyet öt éven át tartanak. A másik lehetőség az, hogy legalább 250 000 eurót (kb. 80 millió forintot) befektetnek egy magyarországi vállalkozásba, amely új munkahelyek létrehozásával jár.

Az ingatlanvásárlásra vonatkozó követelmények között szerepel, hogy a külföldi állampolgárnak legalább 500 000 euró értékű ingatlant kell vásárolnia és legalább öt évig megtartania. Ez az ingatlan lehet lakóingatlan, üzleti célra szolgáló ingatlan vagy mezőgazdasági terület.

Milyen hatása van a letelepedési kötvénynek a magyar ingatlan piacra?

A letelepedési kötvényprogram által támogatott ingatlanvásárlásnak jelentős hatása van a magyar ingatlanpiacra. Sok külföldi befektető választja ezt a lehetőséget, ami növeli az ingatlanárakat, különösen a luxusingatlanok esetében. Emellett új ingatlanfejlesztéseket is ösztönözhet, mivel a külföldi befektetők új ingatlanokat vásárolhatnak vagy meglévőket újíthatnak fel.

Ezenkívül a program által vonzott külföldi befektetők hosszú távon hozzájárulhatnak a magyar gazdaság növekedéséhez és fejlődéséhez, valamint új munkahelyek létrehozásához az ingatlanfejlesztés és az ezzel kapcsolatos iparágak terén. Összességében a letelepedési kötvényprogram ingatlanvásárlásra gyakorolt hatása jelentős lehet a magyarországi ingatlanpiac és gazdaság szempontjából.

Néhány konkrét hatás:

 • Ingatlanárak emelkedése: A program révén érkező külföldi befektetők növelik az ingatlanok iránti keresletet, különösen a luxusingatlanok és a belvárosi részeken található ingatlanok esetében. Ennek eredményeként az ingatlanárak emelkednek, ami kedvező a meglévő ingatlan tulajdonosoknak, de megnehezítheti az ingatlant vásárlók számára az elérhető árú ingatlanok megtalálását.
 • Fejlesztési projektek ösztönzése: A külföldi befektetők által vásárolt ingatlanok új fejlesztéseket és felújításokat ösztönözhetnek, ami új munkahelyeket hoz létre és további beruházásokat vonzhat az ingatlanpiacra. Ezek a fejlesztések javíthatják az adott terület infrastruktúráját és vonzerejét.
 • Tendenciák változása a lakáskiadásban: A külföldi befektetők gyakran választják a kiadási célú ingatlanokat a passzív jövedelem megszerzése érdekében. Ez a tendencia növelheti a hosszú távú kiadó lakások és rövid távú lakások (például Airbnb) kínálatát egyes területeken, ami befolyásolhatja a lakáskiadás piacát és az ingatlanárakat.
 • Regionális piacok fejlődése: Míg Budapest a legnépszerűbb cél az ingatlanbefektetések szempontjából, a letelepedési kötvényprogram más magyarországi régiókba is vonzhat külföldi befektetőket. Ennek eredményeként a regionális ingatlanpiacok is fejlődhetnek, amelyek korábban kevésbé voltak a figyelem középpontjában.Ezen hatások együttesen alakítják a magyar ingatlanpiacot és befolyásolják az ingatlanárakat, a fejlesztési projekteket és a kínálati és keresleti dinamikát az ország különböző részein.

Milyen ingatlan vásárlása javasolt letelepedési kötvény esetén?

Amikor külföldi befektetők számára ingatlant ajánlok Magyarországon, több tényezőt is figyelembe veszek, például az aktuális piaci trendeket, az adott befektető céljait és preferenciáit, valamint az ingatlan típusát és elhelyezkedését. Íme néhány olyan ingatlantípus, amelyeket érdemes lehet fontolóra venni:

 • Lakóingatlanok – Budapest belvárosában vagy népszerű városi körzetekben. Budapest egyre vonzóbb célpont a külföldi befektetők számára, és a belvárosi vagy a népszerű körzetekben található lakóingatlanok különösen keresettek. Ezek az ingatlanok általában jó hozamot és hosszú távú értéknövekedést kínálhatnak.
 • Üzleti ingatlanok nagyvárosokban -Például irodaházak vagy kereskedelmi ingatlanok, amelyek jó elhelyezkedéssel rendelkeznek a városi üzleti negyedekben vagy forgalmas bevásárlóközpontokban. Ezek az ingatlanok stabil bérbeadási lehetőségeket és vonzó hozamot biztosíthatnak.
 • Turisztikai ingatlanok– Például apartmanok vagy nyaralók Balaton-parti vagy más népszerű turisztikai célpontokon. Magyarország turizmusa folyamatosan növekszik, és a turisztikai ingatlanok kiadásból származó bevételt és rövid távú bérbeadási lehetőségeket kínálhatnak.
 • Új fejlesztések: – A külföldi befektetők számára érdekes lehet olyan új ingatlanfejlesztésekben részt venni, amelyeket magas minőségű lakásokat, irodákat vagy üzleteket kínálnak. Ezek az ingatlanok lehetőséget nyújtanak az építkezés során az úgy nevezett korai bekapcsolódásra, valamint a hosszú távú értéknövekedésre.Fontos azonban megjegyezni, hogy minden befektetőnek más és más lehet az ideális ingatlantípus és elhelyezkedés a saját céljai és preferenciái alapján. Ezért a befektetőknek mindig javasolt helyi szakértő tanácsadást kérniük, mielőtt döntést hoznának az ingatlanvásárlásról.

A letelepedési kötvény személyi és egyéb feltételei

Kenway- letelepedési kötvény feltételek

A letelepedési kötvényprogramnak számos személyi és egyéb feltétele van a részvételhez. Ezek között szerepelnek:

 • Állampolgárság: A programba való belépéshez az érdeklődőknek külföldi, nem uniós állampolgároknak kell lenniük.
 • Pénzügyi feltételek: A programba való belépéshez szükséges összeg, amit be kell fektetni, változhat, de általában legalább 300 000 euró vagy annak megfelelő összegű befektetés szükséges. Ez lehet államkötvénybe vagy magyarországi vállalkozásba történő befektetés.
 • Gazdasági követelmények: Azoknak az állampolgároknak, akik vállalkozásba fektetnek, bizonyítaniuk kell, hogy a vállalkozásuk hozzájárul a magyar gazdasághoz, például új munkahelyeket hoz létre.
 • Egészségügyi és büntetlen előélet: A jelentkezőknek általában tiszta egészségügyi és büntetlen előélettel kell rendelkezniük, és bizonyos orvosi és bűnügyi ellenőrzéseken kell átesniük.
 • Jó „hírnév”: A jelentkezőknek  bizonyítaniuk kell, hogy nem állnak kapcsolatban bűnügyi vagy illegális tevékenységekkel.
 • Megfelelő szálláshely: A programba való belépéshez a jelentkezőknek rendelkezniük kell megfelelő szálláshellyel Magyarországon, amelynek a nevükre van jegyezve.Ezen feltételek részletei változhatnak az idő múlásával, és fontos megjegyezni, hogy a programot rendszeresen felülvizsgálják és frissítik. Emellett a jelentkezési folyamat is részletes lehet, és általában jogi vagy ügyvédi tanácsadást igényel a sikeres pályázathoz.

Letelepedési kötvény és állampolgárság

Kenway- letelepedési kötvény és állampolgárság

A letelepedési kötvény és az állampolgárság között közvetlen kapcsolat nem áll fenn. A letelepedési kötvényprogram lehetővé teszi külföldi állampolgárok számára, hogy befektessenek Magyarország gazdaságába, és cserébe állandó lakhatási engedélyt kapjanak az országban. Az állandó lakhatási engedély lehetővé teszi számukra, hogy Magyarországon tartózkodjanak és bizonyos jogokat gyakoroljanak az országban.

Az állampolgárság megszerzéséhez azonban további lépésekre van szükség, amelyek nem részei közvetlenül a letelepedési kötvényprogramnak. Például a külföldi állampolgároknak rendszeres tartózkodást kell biztosítaniuk Magyarországon az állandó lakhatási engedély megszerzése érdekében. Ezenkívül egy meghatározott idő elteltével, általában legalább 8 év után, az állandó lakosok jogosultak lehetnek a magyar állampolgárságra.

Összességében tehát a letelepedési kötvényprogram lehetővé teszi a külföldi állampolgároknak, hogy Magyarországon tartózkodjanak és bizonyos jogokat gyakoroljanak, de az állampolgárság megszerzéséhez további lépések szükségesek.

A letelepedési kötvénnyel kapcsolatos kérdéseivel forduljon a Kenway csapatához.