Vissza

Rezsicsökkentés rendelet – Luxus ingatlanok esetében is érdemi tényező?

A rezsicsökkentés változása luxus ingatlanok esetében is érdemi tényező? Mai cikkünkben erre keressük a választ, hiszen az új szabályozás kétségtelenül hatással van az ingatlanpiacra. A 2022. augusztusában, a Magyar Közlönyben is megjelent rezsicsökkentés rendelet meghatározta mekkora fogyasztásig érvényes a korábbi kedvezményes ár, illetve milyen árral kell számolni átlag feletti fogyasztás esetén. 

Elsőre sokan azt gondolják, prémium ingatlanok esetében nem mérvadó a rezsi, viszont a helyzet ennél árnyaltabb.

Rezsicsökkentés rendelet – Luxus ingatlanok esetében is érdemi tényező?

A változások hatással vannak az ingatlanpiacra, keresettebbek az energiahatékony, korszerű ingatlanok, hiszen mindenki kalkulál, hogyan alakul a rezsiköltsége. 

A luxusnak nincs különösebb definíciója, ez egy fogalom. Ingatlanok esetében az alapterület, környezettudatosság, okostechnológia megléte, a prémium kivitelezés, a stílus, lokáció mind-mind a felső kategóriás ingatlan jelzőhöz vezető út alapkövei. 

Várható, hogy egyre népszerűbbé válnak a környezettudatos és energiahatékony, minden igényt kielégítő ingatlanok, és ha mérlegelni kell az alapterület és a várható rezsiköltség között, valószínűleg a drága, fényűző ingatlanok esetében is a kedvezőbb havi fenntartású lesz a befutó.

Mit jelent a rezsicsökkentés? 

A sokakat foglalkoztató kérdést, hogy mit jelent a rezsicsökkentés, 2 idősávban érdemes szemlélni. Mit jelentett eddig a rezsicsökkentés, és mit jelent most, illetve ezután?

Ingatlan vásárlásnál, ingatlan bérlésnél az esetek döntő többségében az ingatlan fenntartási költsége befolyásoló tényező. Ez fokozottan igaz most, amikor a 2013-tól érvényben lévő rezsicsökkentési szabályozás több pontban is módosult. 

A rezsicsökkentés bevezetése az energia- és közműszolgáltatók szektorában a lakossági végfogyasztói oldalon a szabad áras díjszabás helyett a hatósági árakra történő áttérést jelentette. A 2013-as rezsicsökkentés bevezetését a fosszilis energiahordozók akkoriban igen alacsony világpiaci ára is támogatta.

Jelenleg mindenkinek piaci árat kell fizetnie a villamosenergiáért és a gázért, aki a törvényben meghatározott átlag felett fogyaszt. 

Áramra és gázra is érvényes? 

A 9 éve érvényben lévő rezsicsökkentés áramra és gázra is érvényes volt, az átlag alatti fogyasztás mértékéig pedig továbbra is érvényes.

Ha egy átlagfogyasztó havi áramszámláját tekintjük, ma 7750 Ft a fizetendő díja, míg a rezsicsökkentés nélkül ez 50.883 Ft lenne. Egy átlagos gázfogyasztó esetében a havi díj 15.833 Ft, ez rezsicsökkentés nélkül több, mint 131 ezer Ft lenne. 

Rezsicsökkentés csökkentés 2022

A 2022 nyarán érvénybe lépett rezsicsökkentés rendelet alapján lényegében rezsicsökkentés csökkentés történt, magyarul részlegesen véget ért a 2013 óta érvényes rezsicsökkentés az eredeti formájában.

Meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja,

  • ez a limit a földgáznál 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap,
  • a villamos energiánál 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havi fogyasztásnak felel meg.

A rezsicsökkentés rendelet szerint áram esetén 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, míg – e feletti fogyasztásnál 70,10 forint.
Földgáz fogyasztás szempontjából évi 1729 köbméter fogyasztás alatt marad a 102 forintos tarifa, – e felett 747 forint/köbmétert kell fizetni. Rezsi táblázat lent

Rezsicsökkentés rendelet luxus ingatlanoknál

Rezsi költség a belvárosi lakásokban

A lakások, házak rezsiköltségét jelentősen befolyásolja az ingatlan állapota, alapterülete, energiahatékonysága, korszerűsége. Óriási rezsiköltség különbség lehet egy belvárosi ingatlan között, ha új építésű, energiahatékony és egy elavult, korszerűtlen belvárosi ingatlan között. A várható rezsi költség, a tervezhető fenntartási kiadás kulcsfontosságú ingatlan vásárlásnál vagy bérlésnél, akárcsak a lokáció vagy az ár. 

Kétségtelen, hogy minden tudatos döntést hozó ingatlanvásárló, akár exklúzív ingatlan akár átlagos ingatlan esetében, választása előtt mérlegelni fogja az adott ingatlan várható rezsiköltségét, hiszen nem mindegy, hogy egy AA++ energiabesorolású (= minimális energiaigényű) prémium lakás vagy egy jóval gyengébb energetikai sávba eső ingatlant kell a későbbiekben fenntartani. 

Fontos kiemelni, hogy jelenleg Magyarországon mindössze a tanúsított ingatlanok kevesebb, mint fél százaléka tartozik az AA++ besorolás alá.

Belvárosi ingatlan árak alakulása

A belvárosi ingatlan árak alakulásában az egyéb, eddig is figyelembe vett egyéni mérlegelést befolyásoló tényezők mellett a rezsiköltségek alakulása is még inkább központi szerephez jut. A Kenway luxus ingatlan szakértő már korábban is előrevetítette, hogy az idén a lakásárak alakulásában kulcsfontosságú lesz az energiahatékonyság, a hosszú távú fenntarthatóság, a megfizethető rezsi, melyek vonzóbbá teszik az egyik belvárosi ingatlant a másikhoz képest. 

Rezsi a luxus lakásoknál

Fizetendő rezsi a prémium lakásoknál is van, de nem mindegy mennyi. A rezsicsökkentés rendelet hatályba lépése óta jócskán megemelkedett az „alacsony rezsijű luxus lakás” jelzővel hirdetett ingatlanok száma, ez is alátámasztja, mennyire központi szerephez jutott a rezsi a felsőkategóriás otthont keresők számára is. 

Persze nem minden drága lakás energiahatékony, mégis várható, hogy a jövőben a luxus ingatlan jelzőt viselő lakásoknak igazán környezettudatosnak és kis rezsijűnek is kell lennie. Gondoljunk csak bele, hogy egy 70 m2-es minőségi lakás, ami BB besorolású havi rezsije (áram+fűtés) 85 e Ft is lehet, míg egy ugyanekkora de AA++ hatékonyságú lakásnál ugyanez 25 e Ft-ból is kijöhet. A rezsi táblázatból vagy rezsi kalkulátorral könnyen és pontosan kiszámítható egy lakás, ház, egy belvárosi ingatlan várható energia- illetve gáz havi költsége.

Rezsi táblázat 2022 

Az alábbi rezsi táblázat 2022 szemlélteti, hogyan alakul a rezsicsökkentett ár, a lakossági piaci ár és a versenypiaci ár villamos energia és gázfogyasztás esetében.

VILLAMOS ENERGIA

Rezsicsökkentett ár Lakossági piaci ár Versenypiaci ár
36 Ft/kWh 70,1 Ft/kWh 268,9 Ft/kWh

 

GÁZ

Rezsicsökkentett ár Lakossági piaci ár Versenypiaci ár
102 Ft/m3 747 Ft/m3 1020 Ft/m3

 

Rezsi kalkulátor 2022

A rezsicsökkentés rendelet változásainak bejelentése óta szinte mindenki utánaszámolt, hogyan alakul a várható rezsiköltsége a jövőben. A szolgáltatók honlapján elérhető áram – illetve gáz kalkulátorokkal, de akár komplett rezsi kalkulátor 2022 segítségével is könnyen és gyorsan képet kaphat a kiadások tervezéséhez néhány adat megadásával. A rezsi kalkulátor 2022 vagy más néven rezsicsökkentés csökkentés 2022 pontosan kiszámolja a szolgáltatók felé fizetendő összeget, akár havi lebontásban is.

Ha a rezsicsökkentés rendelet vagy a rezsi kalkulátor Önben is kérdéseket ébresztett ingatlanja eladását, kiadását illetően, esetleg ingatlanvásárlás vagy bérlés előtt áll, vegye fel a kapcsolatot velünk, a Kenway megtalálja a legjobb megoldást Önnek, bármelyik oldalt képviseli.